Waarom neem je de tablet beter niet mee naar bed?


Tablets ’s avonds in bed slecht voor onze ogen? Nee, maar wel voor onze slaap!Een onderzoek dat Amerikaanse slaaponderzoekers onlangs publiceerden toont aan dat e-readers met ingebouwd licht beter niet mee in bed gaan. De tablet/iPad is een perfect voorbeeld daarvan. Heel wat nieuwe e-readers hebben een extra ingebouwd licht voor ’s avonds. En dat terwijl de regel eigenlijk is: hoe minder licht, hoe beter!

Tablet beter niet mee in bed

De wetenschappers monitorden twaalf proefpersonen die vijf avonden achter elkaar vier uur lang in een kamer met gedimd licht op een tablet lazen en vijf avonden uit een papieren boek. Hun conclusie: wanneer je een avond lang leest vanaf een e-reader met achtergrondverlichting, val je zo’n tien minuten later in slaap, is je remslaap korter en ben je ’s ochtends minder uitgerust.

Het effect van licht in het algemeen en licht van beeldschermen is trouwens uitgebreid onderzocht door slaapexperten. Blauw licht en het licht van de e-readers (zelfs het achtergrondlicht of leeslampje) heeft een slechte invloed op de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon.

Geen leeslampje gebruiken!

Over het algemeen geldt: licht kun je ’s avonds beter vermijden of dimmen. Dit geldt óók voor het ‘gewone’ licht in de slaapkamer en felle leeslampjes.

Zelfs wanneer je ’s nachts het leeslampje even aanknipt voor een plasje, duikt de melatonine in je lichaam naar een dieptepunt. Daarna duurt het meer dan een uur voor het weer het normale nachtelijke peil bereikt.

Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat je slaapkamer zo donker mogelijk is. Zorg daarom voor een goede raamverduistering. Koop bijvoorbeeld een verduisterend (rol)gordijn. De kans is groot dat je ineens veel beter slaapt.

Licht in de slaapkamer echte boosdoener

Een aantal studies hebben zelfs een verband gevonden tussen teveel licht ’s nachts en verschillende soorten kanker, waaronder borst- en prostaatkanker. En ook aandoeningen waaronder diabetes, hartaandoeningen en overgewicht blijken door licht beinvloed te worden.

Uit deze onderzoeken mogen we niet besluiten dat licht de oorzaak is van deze problemen, maar er zijn terechte vermoedens dat het er wel toe bijdraagt.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Rederij Seastar
Op vertoon van de famidookaart verkrijg je het groepstarief ...
Activ Kamp - Sporthotel
Korting van 5% voor groepen vanaf 20 personen of op vertoon ...
Huppeldepup
- € 20 bij aankoop van een trampoline...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo