Waar of niet waar: ‘Een verkoudheid krijg je door de kou.’


"Het is te koud. Ga binnen spelen of je loopt een verkoudheid op!" Kan je werkelijk een verkoudheid oplopen door koude lucht?De dader: de kou of een virus?

Veel mensen denken dat je een verkoudheid oploopt door de kou! Klinkt logisch, nietwaar? Maar in werkelijkheid kan je door de daling van het kwik geen ziektes opdoen. Loopneuzen en verkoudheden worden veroorzaakt door virussen. Zonder virus geen verkoudheid!

Binnen blijven, geen goed idee

Maar waarom doe je dan vaker verkoudheden op bij koud weer? De verklaring is simpel: als de temperatuur daalt, heb je de neiging om vaker en langer binnen blijven. Je zit dus regelmatig in besloten ruimtes, met mensen om je heen die allemaal potentiële dragers van virussen zijn. Close together? Pas op voor virussen!

De koude, een risicofactor?

De koude op zich heeft slechts een marginale en indirecte invloed op het krijgen van een verkoudheid. Net zoals warme lucht of ook airco, kan de koude je luchtwegen uitdrogen en ze zo vatbaarder maken voor virussen. Bovendien, als je het koud hebt (en dat hoeft niet noodzakelijk gelinkt te zijn aan de temperatuur) verzwakt je lichaam tijdelijk en vermindert je afweer. Daardoor kan je gevoeliger zijn voor infecties.

Wat met de airconditioning?

Naast het uitdrogen van de lucht kunnen airco-systemen een negatief effect hebben als potentiële verspreiders van virussen. Dat is echter alleen het geval als de filters niet goed gereinigd zijn of niet op tijd vervangen worden. Een goed onderhouden airco vormt geen probleem.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Aikidoe - Aikido voor kid
10% op vertoon van Famidookaart...
Parfumerie-Atelier Guy De
GRATIS: een rondleiding per familie op vertoon van Famidooka...
Naaicafe Atelier Creatief
Drankje bij naaisessie....
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo