Waar of niet waar: ‘De navelstreng verbindt een baby met zijn moeder.’


Een foetus die via de navelstreng met zijn moeder verbonden is: het is een beeld dat algemeen bekend is. Maar is deze heilige streng werkelijk de verbinding tussen moeder en kind?‘De navelstreng doorknippen’, wat een beeldrijke uitdrukking! Ze duidt op het doorknippen van de directe band met de moeder, nodig om een zelfstandige volwassene te worden. De uitdrukking impliceert eigenlijk dat een kind, zolang het in de buik van zijn moeder zit, rechtstreeks met haar verbonden is.

In werkelijkheid verbindt de navelstreng het kind met de placenta, en die staat in verbinding met de moeder. Zuurstof en voedingsstoffen (maar ook alcohol, medicijnen en zelfs virussen) gaan van de moeder naar de placenta, ook moederkoek genoemd. Die geeft ze op zijn beurt via de navelstreng door aan de foetus.

Het is dus niet de navelstreng, maar de placenta die baby en moeder met elkaar verbindt. Bovendien is de placenta eigenlijk geen deel van de moeder! In tegenstelling tot wat men zou kunnen denken, wordt de placenta niet aangemaakt door de baarmoeder van de vrouw, maar door de bevruchte eicel.

Die verdeelt zich in het begin van de zwangerschap in twee stukken, die aan elkaar kleven: het embryo en de placenta. Beetje bij beetje verwijderen die zich van elkaar, maar ze blijven verbonden door een ‘buisje’ dat de navelstreng zal worden.

Je zou dus eigenlijk kunnen stellen dat de navelstreng de baby verbindt met... zichzelf!

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Camily's
Voor Famidoo's leden, ontvang een kadobon van 5€ (geld...
Circus!
- Gratis jongleerset...
Kralenenzo
Leden van de famidooclub krijgen op vertoon van de kaart 5% ...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo