Waar of niet waar: Beschermt factor 30 dubbel zo lang als factor 15?


Hoe hoger de factor, hoe langer de bescherming, niet? Dus zonnebrandcrème met SPF-factor 30 zou je kind dan dubbel zo lang beschermen als een product met factor 15...Inderdaad, dat klopt. Je bent dubbel zo lang beschermd, maar vergis je niet! Dat betekent niet dat je dan ook dubbel zo veel beschermd bent.

Een zonneproduct met SPF-factor 30 blokt tot 97% van de zonnestralen. Dat is slechts 2 tot 3 procent meer dan een zonneproduct SPF-met factor 15 doet. Maar die paar percenten kunnen echt wel een verschil uitmaken wanneer je kinderen een paar uur
de zon in gaan!

Waar staat SPF voor?

SPF staat voor ’Sun Protection Factor’ of beschermingsfactor en is een maat voor de doeltreffendheid van zonneproducten bij het tegenhouden van UVB-straling, die verantwoordelijk is voor het verbranden van de huid bij blootstelling aan zonlicht. De SPF-aanduiding heeft enkel betrekking op de doeltreffendheid van de ultravioletfilter in de zonneproducten voor UVB-straling, niet voor UVA-straling.

Waar wat betekent SPF?


- SPF is slechts een relatieve maat, die aangeeft hoeveel langer iemand die beschermd is met een zonneproduct, in de zon kan blijven dan iemand zonder bescherming, vooraleer er zonnebrand optreedt.

- Maar in de praktijk hangt de tijd die men in de zon kan verblijven zonder te verbranden niet alleen af van de SPF van de gebruikte zonneproducten, maar ook van andere factoren zoals het huidtype, de gebruikte hoeveelheid product, soort van activiteit, ...

- Zonneproducten UVA- en UVB-straling dragen de vermelding ‘broad spectrum’, ook al beschermen ze maar minimaal tegen de schadelijke UV-A-stralen.

Wat betekenen de SPF-nummers?

Zonneproducten worden in verschillende klassen ingedeeld:
- lage beschermingsfactor: SPF 6 tot 10
- matige beschermingsfactor: SPF 15 tot 25
- hoge beschermingsfactor: SPF 30 tot 50
- zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Koekedoe
10% korting met de kortingscode: 'famidoo2011'...
Gasthuismuseum St.-Dimpna
Korting van € 1,00 op vertoon van de famidookaart....
jeugdatelier Kameleon
korting op 2de lid van gezin....
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo