Voor het eerst met je kind naar de tandarts


Uit onderzoek blijkt dat een op twee kinderen op hun zesde nog nooit in een tandartsstoel zat. Nochtans is het aangewezen om vanaf twee jaar (half)jaarlijks op controle te gaan. Die controles zijn bovendien gratis tot 18 jaar. Hoe bereid je je kind best voor op dat eerste bezoek?

Wanneer voor het eerst op tandartscontrole?

Twee jaar is een ideale leeftijd om voor het eerst op tandartsbezoek te gaan. Een gezond melkgebit moet immers nog enkele jaren meegaan. Het is bovendien de basis voor een gezond blijvend gebit.

Hoe vaak op tandartscontrole?

Tandartsen raden aan om twee maal per jaar op controlebezoek te gaan. Voorkomen is beter dan genezen! Je kind zal hierdoor ook minder tegen een volgend bezoek opzien.

Hoe je kind voorbereiden op een tandartscontrole?


- Neem je kind mee wanneer je zelf op controlebezoek gaat of wanneer het de beurt is aan grote broer of zus. Je kind kan de praktijk zo alvast verkennen en eraan wennen, want de typische geur of het felle licht maken een kind soms bang.

- Misschien mag je kind van de tandarts al even in die grote stoel zitten of bij mama of papa op schoot. Vertel je kind dat de tandarts volgende keer ook in zijn mond zal kijken, dan doet je kind zijn mondje bij een volgend bezoek waarschijnlijk gemakkelijker open.

- Prikkel de nieuwsgierigheid van je kind en speel voor de eigenlijke controle thuis alvast ‘tandartsje’ met een pop of knuffel. Haal er een zaklamp bij en vertel wat de tandarts allemaal zal doen, zo weet je kind wat te verwachten van het bezoek.

- Heeft je kind een favoriete knuffel, laat hem die tijdens het eigenlijke bezoek dan vasthouden. Misschien mag je kind van de tandarts wel bij jou op schoot zitten of een spiegel vasthouden om mee te kijken. Blijf in ieder geval dicht in de buurt en houd eventueel zijn handje vast.

Wat als de tandarts een gaatje ontdekt tijdens de tandartscontrole?

- Hele, kleine gaatjes worden niet groter wanneer het gebit goed verzorgd wordt, maar om te voorkomen dat grote gaatjes niet nog groter worden, moet de tandarts de cariës verwijderen door te boren en de tand daarna te vullen. Gaatjes vullen is niet leuk, maar als je er op tijd bij bent, doet het boren gelukkig niet veel pijn.

- Is je kind toch bang, dan kan de tandarts ervoor kiezen een verdovende en pijnstillende spray of injectie te gebruiken.

- Wil je kind zijn mondje echt niet meer opendoen, dan kan je in overleg met de tandarts eventueel een nieuwe afspraak maken. Zo voorkom je dat je kind pas echt bang wordt. Probeer zo goed mogelijk met de angst van je kind om te gaan.

- Flinke kindjes krijgen van de tandarts vaak een beloning. Een volgend bezoek wordt plots minder erg!

Veel succes!

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
KITTY kidsystems
Bij het leggen van een geboortelijst en op vertoon van de Fa...
Duikschool AQUALAND
10% korting op een duikopleiding PADI Open Water Diver...
APR Productions/All Kids
Famidoo leden krijgen bij ons 10% korting....
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo