Voedselallergieën rukken op


Naar schatting 10 tot 15 procent van de kinderen heeft een voedselallergie. Dat is veel meer dan twintig jaar geleden, toen 5 à 10 procent van de kinderen een dergelijke diagnose kreeg.Voedselallergieën zijn aan een opmars bezig. Bovendien komen er ook almaar meer meervoudige allergieën voor. Bijna tien procent van de kinderen die hulp zoeken bij de afdeling kinderallergologie van Gasthuisberg is allergisch voor drie of meer voedingsproducten. Tien jaar geleden waren meervoudige voedselallergieën nog een uitzondering.

Melk, eieren, noten

Bij een voedselallergie reageert het afweersysteem te heftig op bepaalde eiwitten, alhoewel die eigenlijk ongevaarlijk zijn.

Het gaat dan bijvoorbeeld om eiwitten die voorkomen in koemelk en eieren. Tegenwoordig reageren heel wat allergische kinderen ook op hazelnoten, pinda’s, vis, soja of aardappelen.

Allergieën evolueren

Hoe vroeger een allergie wordt vastgesteld, hoe beter. Te vroeg testen kan dus niet. Hou wel voor ogen dat negatieve testen kunnen evolueren naar positieve. Allergieën evolueren immers met de leeftijd van het kind.

Sommige kinderen ontgroeien hun allergie, anderen hebben er hun hele leven last van. Als de klachten blijven, moet je kind jaarlijks evalueerd worden. Een goede opvolging is belangrijk.

Ook de klachten zelf kunnen evolueren met de leeftijd. Kleine kinderen hebben vooral last van huidklachten zoals eczeem en maagdarmklachten, als uiting van voedselallergie. Tussen de vier en zeven jaar kunnen de allergische klachten verschuiven naar de luchtwegen, met astma en neuslast.

Voedselallergie versus voedselintolerantie

Bij een allergische reactie komt het immuunsysteem in actie. Waar dit niet het geval is spreken we van voedselintolerantie. Als je voedselintolerant bent kan je vaak toch nog kleine porties eten van het voedsel waarop je lichaam reageert.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Volkssterrenwacht Urania
1 euro korting per persoon...
troetels kinderopvang
Voor leden van Famidoo werken wij aan het dagtarief van 22 €...
Museum Hôpital Notre-Dame
Korting van 20% op vertoon van Famidookaart....
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo