Vitamine B1


Vitamine B1, ook thiamine genoemd, is een wateroplosbare vitamine. Zoals het woord het zelf zegt, wil dat zeggen dat het een vitamine is die in water oplost. Vitamine B1 is een van de eerste vitamines die ontdekt werden. Deze vitamine is gevoelig aan licht, warmte en oxydatie.

Vitamine B1 speelt een essentiële rol bij de verbranding van koolhydraten uit ons voedsel, waardoor we energie krijgen. Op die manier is deze vitamine belangrijk voor de cellen en bevordert ze de groei. Daarnaast speelt het ook een rol in het zenuwstelsel. Een tekort aan vitamine B1 zal zich daarom vertalen in neurologische problemen.

Ten slotte is de vitamine B1 ook belangrijk voor de werking van het hart en het verteringsproces. Vitamine B1 bevordert de eetlust waardoor een tekort aan thiamine ook leidt tot een gebrek aan eetlust.

Gevolgen van tekort/overschot aan vitamine B1

In onze geïndustrialiseerde landen komt een groot tekort aan deze vitamine niet vaak voor want zowel in de winter als in de zomer hebben we voedingsmiddelen die genoeg vitamine B1 bevatten. Doordat deze vitamine wateroplosbaar is, wordt ze echter niet opgeslagen door het lichaam en moet ze dagelijks worden ingenomen. Er bestaan risicogroepen die sneller last krijgen van een tekort zoals chronische alcoholverslaafden, mensen die veel koffie en thee drinken en oudere mensen.

Een tekort aan vitamine B1 kan concentratieproblemen, depressiviteit, vermoeidheid en spijsverteringsproblemen veroorzaken. Als het tekort lang aanhoudt, kan beriberi voorkomen, een ziekte die leidt tot gewichtsverlies, angstaanvallen, ademhalingsproblemen, hartkloppingen of andere hartproblemen.

Langdurig tekort kan beriberi veroorzaken, een ziekte die leidt toch gewichtsverlies, angstaanvallen, ademhalingsproblemen, hartkloppingen of zelfs levensbedreigende hartproblemen. Deze ziekte kende een hoog sterftecijfer bij bevolkingsgroepen die uitsluitend witte, geslepen rijst aten. Het is trouwens door onderzoek naar beriberi dat deze eerste vitamine ontdekt werd. Door volkoren rijst aan de zieken te geven, heeft men de aanwezigheid ontdekt van een stof die "vitamine" werd genoemd. Beriberi komt steeds minder voor maar ondergevoede bevolkingsgroepen in ontwikkelingslanden lijden er soms nog aan.

Omdat vitamine B1 een wateroplosbare vitamine is, kan een overschot via urinaire weg geëlimineerd worden.

Dagelijks aanbevolen hoeveelheid

De dagelijks aanbevolen hoeveelheid hangt af van de leeftijd. Van 1 tot 3 jaar heeft een kind 0.7 mg vitamine B1 nodig, van 4 tot 9 jaar 0.8 mg, van 10 tot 12 jaar 1.2 mg. Jongens van 13 tot 19 jaar en volwassen mannen hebben 1.5 mg nodig. Meisjes van 13 tot 19 jaar en volwassen vrouwen hebben 1.3 mg nodig. Voor zwangere vrouwen bedraagt de dagelijs aanbevolen hoeveelheid 1.8 mg en voor ouderen 1.4 mg.

Om meer te weten over de voedingsmiddelen die vitamine A bevatten, kan je onze rubriek voeding raadplegen.

Julie,

Voedingsdeskundige

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Vaderzoon.be
10% korting op vertoon van Famidookaart...
APR Productions/All Kids
Famidoo leden krijgen bij ons 10% korting....
Krokodil Sint-Niklaas
10% op vertoon van Famidookaart. OPGEPAST: Alleen geldig in ...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo