Plast je kind in bed? Het is geen uitzondering.


Het onderwerp ‘bedplassen’ is vaak taboe. En dan zeker voor de kinderen zelf, die niet graag toegeven dat ze ‘s nachts nog niet droog zijn. Terwijl juist zou blijken dat ze niet de enige zijn als het onderwerp toch ter sprake zou komen...De cijfers

Van 4- tot 7-jarigen heeft 12 procent van de jongens en 8 procent van de meisjes nog last van bedplassen. Geschat wordt dat 1 à 2 procent van de 13- tot 16-jarigen nog altijd niet van het probleem verlost zijn.

De meeste kinderen worden ’s nachts zindelijk tussen de leeftijd van 3 en 5 jaar. Niet verwonderlijk dus dat veel ouders zich vanaf 5 jaar zorgen beginnen te maken. "Is dit wel normaal?" Weet dat in België zo’n 50 000 kinderen tussen de 5 en 10 jaar nog in bed plassen.

Aangeraden wordt om het probleem vanaf 5 à 6 jaar aan de dokter te signaleren.

De oorzaken

De dokter kan uitmaken wat de oorzaak van het bedplassen is.

- Ligt het aan de ‘interne wekker’ van je kind die niet goed zegt wanneer het tijd is om te ontwaken? Kinderen ontwikkelen de capaciteit om te ontwaken bij een volle blaas. Het kan zijn dat daar het schoentje knelt.
- Of werkt de blaas niet goed? Een zogenaamde ‘onstabiele blaas’ kan plots samentrekken, waardoor je kind in bed plast.
- Of produceert je kind teveel urine ‘s nachts? Normaal gezien zou de urineproductie ’s nachts stil moeten vallen.
- Ook psychologische factoren kunnen een rol spelen. Denk bv. aan een verhuis, een scheiding, de komst van een nieuw kindje of moeilijkheden op school.

Behandelingen

Er zijn heel wat beproefde methodes om kinderen van bedplassen te verlossen.
- Vaak werken dokters met ‘plaskalenders’ om vast te stellen waar het probleem zich juist situeert. Via zo’n kalender krijgt de dokter een duidelijk zicht op de eet-, plas- en slaapgewoontes van je kind.
- De dokter bekijkt ook of je kind problemen heeft die met het bedplassen te maken kunnen hebben. Dat kan gaan om blaasproblemen, urineweginfecties, stoelgangproblemen, abnormaal drinkgedrag, gedragsproblemen, ... Door die te behandelen, is het bedplassen soms ineens mee van de baan.
- De plaswekker blijkt een erg efficiënte methode. Die geeft een geluidssignaal geeft wanneer het broekje of de matras nat wordt.
- Soms schrijft de dokter medicijnen voor. Zo bestaat er medicatie die urine concentreert.

Welke oplossing voor jullie ook aangeraden is, het is altijd een kwestie van volhouden! Het probleem is niet op een paar nachten van de baan...

Wil je meer weten over dit onderwerp? Surf dan naar www.drogenachten.be.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Kid's Fantasy Land
Korting van 50% voor een kind op vertoon van Famidookaart...
Kidsdinge Origineel speel
Bij bestellingen vanaf 75 euro is de levering in België én N...
Het Leerhof
Welkomstdrankje met koekje/snoepje bij aankomst Gratis baby...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo