Overgewicht zorgt voor complicaties zwangerschap


Zwangere vrouwen met overgewicht lopen 25 tot 37% meer risico op een miskraam dan anderen. Hoe groter het overgewicht van de vrouw, hoe groter het risico op complicaties tijdens de zwangerschap. Ook complicaties zoals zwangerschapsdiabetes, -hypertensie en -vergiftiging, astma en slaapproblemen komen frequenter voor. Dat alles blijkt uit cijfers in het tijdschrift Bodytalk.

Eigenlijk zou elke vrouw die zwanger wil worden in het kader van de zwangerschapsbegeleiding ook voedingsadvies moeten krijgen, zegt KUL-voedingsdeskundige Greet Vansant.

De vetlagen hinderen bijvoorbeeld de kwaliteit van een echografie waardoor afwijkingen minder snel worden opgemerkt. De bevalling moet ook vaker worden ingeleid en het aantal keizersneden ligt opmerkelijk hoger. Nadien lopen de vrouwen meer risico op bloedingen, infecties...

Ook hun baby’s hebben het moeilijker. Ze hebben dubbel zoveel kans om te sterven vlak na de geboorte, en hebben vaker aangeboren afwijkingen zoals bijvoorbeeld aan de wervelkolom.

Vroeger was het dan wel algemeen aanvaard dat vrouwen tijdens de zwangerschap 12 tot 15 kilo mochten aankomen, maar gezondheidsexperts pleiten er nu voor om de gewichtstoename te beperken tot 7 a 11,5 kilo voor vrouwen met overgewicht, en tot maar 6 kilo voor vrouwen met obesitas. Best worden deze vrouwen ook begeleid door een diëtist.

Barbara, hoofdredactrice van famiweb.be

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Ballonnenclown Nono
5% korting op vertoon van Famidookaart...
Zaza Belle, Clown, Magiër
10 % korting met CODE "FAMIDOO"...
Kat & Koe
12 % directe korting op vertoon van je Famidooclub-kaart....
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo