Overgewicht


Als je vindt dat je kind een beetje te mollig wordt, is het goed om aan de kinderarts te vragen of het al dan niet over overgewicht gaat. De arts zal daarvoor naar de verhouding tussen zijn gewicht en zijn lengte kijken. Wat je in ieder geval kan doen, is erop toekijken dat je kind evenwichtig eet.

Zorg ervoor dat zijn voeding gevarieerd is. Het heeft geen om bv. zetmeelhoudende producten volledig te bannen want het kind heeft deze producten nodig voor zijn groei. Een echt ‘dieet’ is dus nooit geschikt voor een kind. Het is eerder een kwestie van het juiste evenwicht en de juiste verhoudingen te vinden.

Enkele tips voor het aanpakken van overgewicht:

- Fixeer je niet op het verlies van gewicht maar probeer ervoor te zorgen dat het gewicht zich stabiliseert. Door de groei van je kind zal het gewicht dan sowieso beter in verhouding zijn t.o.v. de lengte.

Om het gewicht van je kind te stabiliseren, moet je zijn eetgewoontes grondig onder de loep nemen:

- Suiker is vijand nr.1 is! Vermijd daarom snoepgoed en zoete tussendoortjes. Als je kind graag tussen de maaltijden eet, stel dan steeds fruit voor.

- Vele kinderen drinken vruchtensap, yoghurtdrank, chocolademelk enz. omdat ouders ervan uitgaan dat deze drankjes gezond zijn. Dit is echter niet helemaal waar omdat ze vaak veel suikers bevatten. Bovendien zijn dit soort drankjes niet echt dorstlessend waardoor je kind nog meer gaat drinken. Geef daarom systematisch de voorkeur aan water, thee en halfvolle melk.

- Regelmaat is erg belangrijk. De 3 hoofdmaaltijden moeten plaatsvinden op vaste tijdstippen. Daarbuiten zijn 2 tussendoortjes toegestaan. Maar behalve deze 5 ’eetmomenten’ zou er eigenlijk niets gegeten moeten worden. Op die manier kan het kind ook geleidelijk afleren om andere momenten met eten te associëren. Voorzie voor de drie hoofdmaaltijden vezelrijke voeding die beter vult.

- De manier waarop de maaltijd verloopt, speelt ook een belangrijke rol. In de ideale situatie verloopt de maaltijd in een ontspannen sfeer. Het kind moet geleerd worden niet te snel te eten. Door rustiger te eten ervaart het kind eerder het moment dat het wel genoeg gegeten heeft.

- Gebruik voeding nooit als een middel om je kind te troosten of te kalmeren. Aarzel dus ook niet om je eigen gedrag in vraag te stellen. Waarom geef je kind eten als het weent? Wat wil je hiermee bereiken? Wat zegt dat over je eigen relatie met voedsel?

- Kinderen nemen het voedselpatroon van hun ouders grotendeels over. Als je dus graag wil dat je kind gezond en evenwichtig eet, kan je daar als ouder de goede basis voor leggen. De ouders hebben niet enkel een voorbeeldrol, ze zijn ook heel belangrijk bij het motiveren van het kind. Voor een beter effect moet het kind overigens wel zelf de controle houden. Wanneer de ouders het eten van het kind in de hand houden, leert het kind het niet zelf te controleren en zal het sneller weer in het oude patroon vervallen.

- Naast voeding is beweging ook belangrijk. Soms zijn kleine aanpassingen genoeg om effect te hebben. Als je kind bv. met de fiets naar school gaat, beweegt het al dagelijks. Om je kind te stimuleren, kunnen jullie ook samen met het hele gezin gaan stappen, fietsen,... Het heeft weinig zin je kind te forceren naar de sportclub te gaan. Als het echt met tegenzin gaat, zal het op lange termijn weinig opleveren.

Waarom eet mijn kind teveel?

Bij kinderen die echt te veel eten, is het interessant om na te gaan wat de achterliggende oorzaak is voor het vele eten. Vaak liggen hier gevoelens van onzekerheid, weinig zelfvertrouwen, depressie of angst aan ten grondslag. Probeer daarom te weten te komen of je kind last heeft van een van deze negatieve gevoelens die het kunnen aanzetten tot eten.

Als deze onderliggende problemen niet aangepakt worden, kan evenwichtig voeding en bewegen slecht een minimaal effect hebben.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
APR Productions/All Kids
Famidoo leden krijgen bij ons 10% korting....
sono babis
La venue d'un personnage de votre choix, visible sur le blog...
troetels kinderopvang
Voor leden van Famidoo werken wij aan het dagtarief van 22 €...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo