Ons kind wil nog bij ons slapen!


Je kind wordt groter, wordt stilaan zelfstandiger, "leidt zijn leven",... totdat het tijd wordt om te gaan slapen. Dan maakt je kind even een uitzondering en komt het in jullie kamer slapen...

Het zal je misschien niet geruststellen maar wist je dat dit een fenomeen is dat steeds meer voorkomt? In de Verenigde Staten bijvoorbeeld is het zelfs een modeverschijnsel dat " co-sleeping " wordt genoemd. Modeverschijnsel of niet, het is in ieder geval zo dat het kind op die manier binnendringt in de kamer van zijn ouders, en meer bepaald in bed waar het tussen de ouders slaapt of ronduit de plaats van 1 van de ouders inneemt.

Het is niet moeilijk om redenen te vinden om dit gedrag te rechtvaardigen: het kind komt moeilijk in slaap, heeft vaak nachtmerries, is ziek, wil niet bij zijn broer of zus slapen,...

Toch moet je hier mee opletten. Deze toenadering van de 2 generaties is niet gunstig op lange termijn. De kamer van de ouders zou de intimiteit en het seksleven van de ouders moeten vrijwaren. Als je kind steeds in je kamer aanwezig is, wordt jullie intimiteit verstoort en ontwikkelt het kind een grote afhankelijkheid tov van jullie.

Deze situatie is dus allesbehalve bevorderlijk voor de ontwikkeling van de autonomie van je kind terwijl het net in een periode zit met veel veranderingen die kenmerkend zijn voor de periode van de prepuberteit.

Co-sleeping komt vaak nog meer voor wanneer een van de ouders afwezig is (vaak de vader). Deze situatie is ook niet echt gezond want het kind dient dan als ’compensatie’ voor de afwezigheid van de vader en de echtgenoot. Samen met je kind slapen mag niet dienen als middel om de eenzaamheid van een van de ouders te verzachten.

Wat ook de reden is, er schuilt altijd een gevaar achter co-sleeping. Het kind, dat niet meer echt een kind is, bevindt zich immers in een onzekere, onstabiele situatie. Terwijl het zich stilaan los zou moeten maken van zijn ouders om zijn persoonlijkheid op te bouwen, heeft het nu nog steeds dergelijk nauw lichamelijk contact met zijn moeder, vader of met beide ouders... Op die manier is het moeilijk zijn ontwikkeling op een evenwichtige manier verder te zetten.

Probeer daarom zo veel mogelijk te vermijden dat je kind jullie kamer binnen komt of in jullie bed gaat liggen. Leg uit dat jullie, net zoals hem, nood hebben aan een kamer voor jullie alleen en dat jullie intimiteit moet gerespecteerd worden. Spreek daarom met je kind (en betrek je partner in de discussie). Vraag raad aan een deskundige als je het gevoel hebt dat jullie er alleen niet uitraken.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Hotel The Oak
baby bedje- babystoel en informatiepakket...
Spido
Groepskorting wordt verleend aan groepen vanaf 20 personen....
The Little Gym Antwerpen
Doe een proefsessie en krijg vertoon van uw famidookaart een...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo