Nagelbijten


Je kind zou zijn vingers bijna mee opeten wanneer het begint te nagelbijten en je kan het niet meer aanzien! Bovendien wordt vaak gezegd dat nagelbijten wordt veroorzaakt door angst en dat is uiteraard ook geen geruststelling.

Zou je kind echt angstig zijn? Dat is een mogelijkheid maar voor vele kinderen is nagelbijten een banaal verschijnsel...
Nagenoeg 1 kind op 3 bijt op zijn nagels! Nagelbijten komt vaak voor in de periode nadat je kind is gestopt met duimzuigen. Toch zijn er ook kinderen die al op de leeftijd van 2 à 3 beginnen te nagelbijten.

Voor je kind kan duimzuigen een geruststellende en rustgevende bezigheid zijn die je kind kan helpen zijn dagelijkse zorgen en/of frustraties te verwerken. Indien je kind verplicht werd om te stoppen met duimzuigen, kan het dat ’compenseren’ door op zijn nagels te bijten. Het nagelbijten kan daarnaast ook een onbewuste reactie zijn.

Er zijn bovendien mogelijk andere hypotheses die het nagelbijten kunnen verklaren. Naar school gaan of de komst van een broertje of zusje bijvoorbeeld, kunnen het emotioneel leven van je kind verstoren en het kind aanzetten tot nagelbijten omdat ze een bepaalde angst of stress veroorzaken.

Het kind kan zo snel de gewoonte krijgen om in elke stresssituatie terug op zijn nagels te bijten. Dergelijke affectieve reacties maken deel uit van de normale ontwikkeling van het kind. Je hoeft dus niet onmiddellijk te vrezen dat het nagelbijten een ernstig probleem weerspiegelt. Het is gewoon een slechte gewoonte die je kind in de toekomst al dan niet zal kwijtraken.

Sommige ouders zoeken heil in middelen zoals nagellak die slecht smaakt om het kind te doen stoppen met nagelbijten. Dat is uiteraard een mogelijkheid maar het is nuttig om je kind vooral te helpen afrekenen met zijn angst. Je kan je kind helpen door te spreken over wat hem schrik aanjaagt, je kind steunen en aanmoedigen om een positieve houding aan te nemen...

Deze tips kunnen je kind helpen zijn zelfvertrouwen te ontwikkelen en bijgevolg zal het ook makkelijker worden voor je kind om eens en voor altijd te stoppen met nagelbijten.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Naaicafe Atelier Creatief
Drankje bij naaisessie....
Vaderzoon.be
10% korting op vertoon van Famidookaart...
Karpediem
gratis vormpje om thuis mee verder te experimenteren...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo