Moeten energiedrankjes verboden worden?


Ook tieners in huis die soms al eens stiekem een blikje energiedrank kopen? Misschien sta je er niet te veel bij stil, want hoe slecht kan het zijn als het gewoon in de supermarkt verkocht wordt?Feit is dat de negatieve effecten van energiedrankjes op langere termijn nog verder onderzocht moeten worden, maar wat wel heel duidelijk is dat die drankjes grote hoeveelheden suiker, cafeïne en taurine bevatten. Allemaal stoffen die bij kinderen nog meer doorwerken dan bij volwassenen.

Wist je dat:

* Een blikje energiedrank zowat 9 klontjes suiker bevat? Evenveel als een blikje cola.

* Energiedrankjes daarnaast 3 keer zoveel cafeïne als frisdrank bevatten? Te hoge doses cafeïne leiden tot angstgevoelens, opgejaagdheid en slaapproblemen. In sommige lagere scholen in Nederland zijn cafeïnehoudende drankjes verboden, omdat ze vaststelden dat die drankjes het concentratievermogen beïnvloeden.

* Er ook grote hoeveelheden taurine in energiedrankjes zitten? De naam van de stof is van het Latijnse woord voor stier ‘taurus’ afgeleid; vandaar ook de productnaam Red Bull. Taurine is een soort aminozuur dat van nature voorkomt in ons lichaam. Het stimuleert het zenuwstelsel en komt vrij tijdens sporten en in periodes van stress. Maar energiedrankjes bevatten veel meer taurine dan wat een mens nodig heeft. Wat te veel taurine op lange termijn met je lichaam doet, is nog niet helemaal uitgeklaard, maar (kinder)cardiologen waarschuwen wel voor veranderingen in de hartspier en hartritmestoornissen.

Met andere woorden niet echt onschuldig te noemen, die energiedrankjes!
En dan te bedenken dat oudere kinderen ze later dan ook nog eens met alchohol gaan mixen…

Bij onze Noorderburen gaan daarom steeds meer stemmen op om de energiedrankjes voor jongeren onder de 18 jaar. gewoon te verbieden. Het aantal kinderen dat in het ziekenhuis belandt door gezondheidsproblemen nadat ze die oppeppende drankjes gedronken hebben, gaat namelijk in stijgende lijn. Zij hopen dat een verbod zet ouders en kinderen aan het denken, zodat ze zich bewust zijn van de gevolgen.

Maar onze Minister van Volksgezondheid Maggie De Block vindt dat we jongeren moeten sensibiliseren over de risico’s, want een verbod op energiedrankjes zou wel eens een averechts effect kunnen hebben, want verboden vruchten worden zo alleen maar lekkerder.

Wat vinden jullie?

Bron: de redactie

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Vaderzoon.be
10% korting op vertoon van Famidookaart...
Olleke, de sprookjeswinke
Korting van 5% op vertoon van Famidookaart...
Onderstebove
Goed om weten is dat bij het afsluiten van een geboortelijst...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo