Mijn kind is zo houterig en onhandig dat anderen er mee lachen. Wat kunnen we daaraan doen?


Loopt je kind wat houterig of lijkt het onhandiger dan andere kinderen, dan kan dit verschillende oorzaken hebben. De stoornis DCD is eentje van hen.Wat is DCD?

DCD, Development Coördination Disorder / Coördinatie-ontwikkelingsstoornis, of ook wel dyspraxie genoemd, is een stoornis in de ontwikkeling van de coördinatie van bewegingen en komt voor bij 5 tot 10 % van de schoolgaande kinderen. Jongens hebben er doorgaans vaker last van dan meisjes. Belangrijk om weten is dat in het geval van DCD de houterige of onhandige motoriek niet veroorzaakt wordt door een ongeval, spierziekte of spasticiteit. Het is een ’ontwikkelingsstoornis’ al aanwezig is van bij de geboorte. De motorische onhandigheid als gevolg van dyspraxie uit zich in zowel de grove als de fijne motoriek.

Wanneer laat je je kind best testen op DCD?


- Valt en struikelt je kind vaak?
- Is je kind onhandig in de turnles en heeft het moeite met springen, koprol, klimmen, gooien en vangen van een bal, …?
- Is je kind is niet zo handig in het zich aan- en uitkleden, het knopen van zijn veters of simpele dingen zoals met mes en vork eten of kralen rijgen?
- Heeft je kind een slecht handschrift en een krampachtige pengreep?
- Verloopt het leren fietsen moeizaam?
- Was het leren spreken of zindelijk worden niet vanzelfsprekend?

Vermoed je dat je kind misschien wel lijdt aan DCD, neem dan contact op met je huisarts, zodat hij je naar de juiste artsen en/of therapeuten kan doorverwijzen.

Kan DCD verholpen worden?


- Sommige kinderen lijken, met of zonder begeleiding, DCD te ontgroeien. Anderen hebben er op latere leeftijd of als volwassene nog steeds last van.
- De aard van de behandeling hangt af van de aard van het motorische probleem. Kinderfysiotherapeuten werden samen met kinderen om de problemen in hun grove motoriek te verbeteren.
- Ergotherapeuten kunnen kinderen helpen met het onder de knie krijgen van alledaagse vaardigheden.
- Bij spraakproblemen is een behandeling bij een logopedist aangewezen.
- Vaak hebben deze kinderen weinig zelfvertrouwen of een laag of negatief zelfbeeld, waardoor de problemen soms erger worden. Het positief blijven stimuleren, aanmoedigen en prijzen van je kinderen van cruciaal belang.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Het Leerhof
Welkomstdrankje met koekje/snoepje bij aankomst Gratis baby...
Naaicafe Atelier Creatief
Drankje bij naaisessie....
Speelgoed Mertens - Speci
10 % korting op vertoon van de Famidookaart. Niet geldig op ...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo