Mijn kind heeft geen energie...


Het gebrek aan energie en tegenstrijdig gedrag zijn 2 veel voorkomende kenmerken van de prepuberteit. Klachten zoals vermoeidheid komen in die periode dan ook veel voor.

Ten eerste heeft deze vermoeidheid een biologische oorzaak: hormonen ontluiken, de groei van het lichaam vereist een behoorlijke portie energie waardoor je kind zich voortdurend moe voelt. In die mate dat je bijna de indruk hebt dat je kind gewoonweg ’lui’ is.

Tijdens de puberteit zullen klachten ook dagelijks op het menu staan. Je kind kreunt en klaagt om zijn ontevredenheid uit te drukken. Het feit dat zijn ouders nog zo veel invloed hebben, is bovendien op die leeftijd een storend element.

De emotionele afhankelijkheid van de ouders stemt je kind ook ontevreden. Het kind zit dus met heel wat, soms tegenstrijdige, gevoelens. Daardoor wordt het chagrijnig, somber en zelfs een beetje ’down’. In welke mate het gedrag van je kind je nu ook kan storen, blijf toch aandacht hechten aan tekenen die kunnen wijzen op depressieve gevoelens en probeer er met je kind over te praten.

De vermoeidheid van je kind in de puberteit kan ook te wijten zijn aan zijn levensstijl of aan omgevingsfactoren. Je hoeft het vaak niet ver te zoeken: als je kind uren aan een stuk videospelletjes speelt of achter de computer zit, geen evenwichtige maaltijden eet, te veel koffie of frisdrank drinkt, of als het examens zijn, dan is het normaal dat je kind moe is! Iemand anders zou in dergelijke omstandigheden ook moe zijn...

Neem de levensstijl van je kind dus eens onder de loep en probeer waar nodig ’correcties’ aan te brengen. Een paar goede nachten slaap kunnen al wonderen doen. Als de vermoeidheid echter blijft aanhouden en zelfs na voldoende rust niet verdwijnt, moet je verder gaan zoeken. In dat geval kan een ziekte (depressie, bloedarmoede,...) de onderliggende reden zijn.

Het is dus belangrijk als ouder op zoek te gaan aan de verschillende mogelijke oorzaken van vermoeidheid, buiten de biologische factoren die in deze periode een rol kunnen spelen. Luister daarom goed naar de klachten en de moeilijkheden die je kind uitdrukt en hecht meer aandacht aan de dingen die je kind op dit moment interesseren.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Activ Kamp - Sporthotel
Korting van 5% voor groepen vanaf 20 personen of op vertoon ...
BabyBaby Megastore for Ba
10% op vertoon famidookaart . Niet geldig op promoprijzen en...
Circus De Sven
Gratis suikerspinnen voor verjaardagsfeestjes, communies, .....
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo