Mijn dochter wil een piercing


Tijdens de puberteit ondergaat je kind een aantal lichamelijke veranderingen waar het niet zelf voor gekozen heeft. Je kind moet zich aanpassen aan zijn nieuwe lichaam dat in het begin als vreemd wordt ervaren. Een jongere kan zich in deze periode verraden voelen door zijn lichaam dat hem normaal moet beschermen maar dat nu zijn kwetsbaarheid duidelijk maakt en emoties verraadt die het liever voor zichzelf zou houden.

Jongeren in de prepuberteit willen daarom vaak duidelijk aantonen dat ze ’anders’ zijn en willen zich onderscheiden van volwassenen. Een piercing is een van de talrijke mogelijkheden waarmee het kind zijn eigen lichaam kan ’kenmerken’. Het is ook een manier om dat nieuwe lichaam te ’versieren’ dat het kind binnenin schrik inboezemt.

Hoe slechter de jongere zich in zijn vel voelt, hoe meer hij de behoefte zal hebben om uit te dagen, op te vallen, te choqueren. Het feit dat het kind zijn lichaam verwerpt, geeft vaak aanleiding tot een ’geweldadige’ daad. Dit ’lichamelijk geweld’ is vergelijkbaar met rites die in sommige traditionele samenlevingen worden gehanteerd om de overgang van de kindertijd naar volwassen leeftijd te benadrukken. Deze rites bestaan uit een ceremonie of een aantal ’proeven’ en worden altijd gekenmerkt door een zekere ’pijn’. In dat opzicht kan de piercing ook als een symbool worden gezien van autonomie. Een kind moet even afzien om te kunnen groeien...

Een piercing dragen, kan ook ertoe bijdragen dat je kind op veel erkenning kan rekenen van zijn vriendenkring. Deze zoektocht naar erkenning via de piercing is slechts een tussenfase in de evolutie van het individu dat hem later zal toelaten zichzelf te vinden.

Als ouder komt het erop aan geen drama te maken van de situatie hoewel het niet gaat om een onbeduidende handeling. Zelfs als mode en trends hierbij een rol kunnen spelen, is het wel belangrijk dat je je kind aanzet eerst er eens rustig over na te denken. Des te meer omdat het er na een tijdje misschien zelfs geen zin meer in heeft... Praat dus met je kind. Neem de tijd om je argumenten rustig uit te leggen en luister ook naar de argumenten van je kind.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Kat & Koe
12 % directe korting op vertoon van je Famidooclub-kaart....
De scheepsliften
Groepstarief op vertoon van Famidoo lidkaart....
Lalali
Ontvang 5€ korting op je bestelling met de code FAMIDO...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo