Laryngitis subglottica (=Pseudokroep)


- Wat is Laryngitis subglottica/pseudokroep?

Laryngitis subglottica of Pseudokroep (valse kroep) komt vooral voor bij kinderen van 6 maanden tot zes jaar. De piek van gevallen komt voor in het tweede en derde levensjaar. Talrijke virussen kunnen dit ziektebeeld veroorzaken. Meestal gaat het om een onschuldige (virus)infectie.

- Welke zijn de symptomen?

De slijmvliezen van de stembanden en bovenste luchtwegen raken ontstoken en zwellen op. Daardoor wordt het kind hees, gaat hoesten en krijgt moeite met inademen. Angst en huilen maken het ademhalen nog moeilijker. Het is een typische blafhoest, (gelijkt op het geluid van een zeehond) en de ademhaling heeft een piepend geluid bij inademen. Het kind heeft geen of nauwelijks koorts.

De symptomen van pseudokroep zijn angstaanjagend voor ouders en kind, hoewel het in werkelijkheid om een vrij onschuldige, virale keelinfectie gaat die na twee tot drie dagen spontaan geneest.

- Behandeling

Om elke verwarring met echte kroep uit te sluiten, is een professionele diagnose absoluut nodig. Ook de benauwdheid kan soms zo erg zijn dat je beter onmiddellijk je arts raadpleegt.

- men kan de sypmtomen milderen door het kind gerust te stellen (geraak zelf niet in paniek);

- bij erg wenen en schreeuwen kunnen de slijmvliezen meer zwellen. Warme stoom doen de symptomen afnemen (vb heet water in douche of bad laten lopen). Wellicht heeft stoom vooral een geruststellend effect, want wetenschappelijk is er nog geen verband vastgesteld;

- Meestal merk je de dag nadien niets meer.

Zoals bij alle virusinfecties zal uw kind meer weerstand hebben als het goed uitgerust is, genoeg gezonde en gevarieerde voeding krijgt. Veel preventie is er niet.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Waterburcht Pietersheim
€ 2,00 i.p.v. € 2,50 per volwassene € 6,0...
FeliXart Museum
Korting van 20% op vertoon van Famidookaart...
Zaza Belle, Clown, Magiër
10 % korting met CODE "FAMIDOO"...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo