Laat je tieners vaccineren


Je kan je tieners niet tegen alles beschermen, maar gelukkig wel tegen het HPV-virus!Laat ze daarom inenten. En in het eerste secundair is dat zelfs helemaal gratis! Nieuw is ook dat ook jongens vanaf 1 september ingeënt worden tegen HPV.

Wat is HPV?
HPV of humaan papillomavirus is een veelvoorkomend virus, waarvan meer dan 100 types bestaan. Meestal merk je helemeaal niets van deze infectie. Maar op lange termijn kunnen sommige types van HPV kanker veroorzaken. Het gaat hierbij vooral om baarmoederhalskanker (cervixkanker), maar ook andere anogenitale kankers en sommige keelkankers.

Hoe krijg je HPV?
HPV wordt vooral overgebracht door intiem en seksueel contact. Dit hoeft niet per se vrijen te zijn, het virus kan ook door huid-op-huidcontact worden overgedragen, vooral in de schaamstreek, maar ook via je handen en vingers. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van seksueel actieve vrouwen besmet is. Condooms verminderen de kans op besmetting maar beschermen je zeker niet volledig tegen een HPV-infectie.

Hoe kan je HPV voorkomen?
Vaccinatie tegen HPV is aanbevolen voor meisjes en jongens in het eerste jaar secundair onderwijs. Vaccinatie tegen HPV wordt aangeboden aan jongeren om kankers te helpen voorkomen die door HPV veroorzaakt worden. Het gaat vooral om baarmoederhalskanker maar ook andere anogenitalekankers en sommige keelkankers. Daarnaast beschermt één van de 2 vaccins die in België verkrijgbaar zijn ook tegen anogenitale wratten.

De vaccinatie is vooral doeltreffend vooraleer de jongeren met het virus in aanraking zijn geweest. Aangezien besmetting mogelijk is door intiem en seksueel contact, wordt vaccinatie het best zo vroeg mogelijk gestart. Volledige vaccinatie bestaat uit 2 inentingen in de bovenarm in de loop van één schooljaar voor de aanbevolen leeftijdsgroep (1ste jaar secundair onderwijs of overeenkomstige leeftijdsgroep (geboren in 2007) in het buitengewoon onderwijs).

Vaccinatie tegen HPV maakt trouwens deel uit van het basisvaccinatieschema.

Wat als mijn kinderen ouder dan 12 jaar zijn?
Jongeren in het tweede jaar secundair onderwijs of hoger kunnen wel nog gevaccineerd worden door de huisarts, maar niet met de gratis vaccins en niet door het CLB. Voor alle meisjes is er dan een gedeeltelijke terugbetaling als het vaccin op voorschrift gekocht wordt in de apotheek. Voor jongens hangt het af van de mutualiteit.

Meer info vind je op laatjevaccineren.be of in de brochure.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Hans Anders
Een gratis montuur en 15% korting op glazen. Alsook €5...
APR Productions/All Kids
Famidoo leden krijgen bij ons 10% korting....
Livingstone Museum - mine
Bij aankoop in onze winkel geniet u van 10% korting, enkel o...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo