Kanker


Wat is kanker?

Kanker is een verzamelnaam voor verschillende ziekten van de cellen. Alle weefsels en organen van het menselijk lichaam zijn opgebouwd uit ontelbare cellen: hersencellen, spiercellen, huidcellen enz. Normale cellen groeien en delen zich om oude cellen te vervangen. Kanker ontstaat als er iets misgaat in een cel, waardoor de normale groei van de cel ontregeld geraakt. Kankercellen beginnen zich ongecontroleerd te delen, dringen door in het omliggende weefsel en richten daar schade aan.

De meeste soorten kankercellen vormen een knobbel of tumor. Bepaalde soorten kanker (bijvoorbeeld bloedkankers, zoals leukemie) vormen geen tumoren.

Kanker bij kinderen

Vreselijke ziekten zoals kanker zijn extra wreed wanneer ze bij jonge mensen voorkomen, vooral bij kinderen. Kinderen horen te lachen en te spelen, niet ziek in het hospitaal weg te kwijnen. Kinderoncologische centra verlenen speciale zorg aan kinderen met kanker.

Kinderen krijgen meestal andere soorten kanker dan volwassenen. Daarom worden kinderen op een andere manier behandeld. Gemiddeld geneest ruim 70% van de kinderen. Men verwacht dat in 2010 1 op de 250 mensen van 18-45 jaar een soort kinderkanker zal gehad hebben.

Behandeling

De behandeling van kinderkanker kan bestaan uit:

- operatie (chirurgie)

Een operatie staat vaak voorop in de behandeling van kinderen met oogtumoren of hersentumoren.

- bestraling (radiotherapie)

Bestraling vindt vaak plaats in combinatie met een andere behandelmethode.

- medicijnkuren (chemotherapie)

Kinderen met leukemie of een non-Hodgkin-lymfoom (lymfeklierkanker) krijgen meestal chemotherapie. Dat is een behandeling met celdelingremmende medicijnen.

- een combinatie van behandelingen

Kinderen met een bottumor krijgen vaak een combinatie van operatie en chemotherapie.
Bij kinderen met weke delentumoren bestaat de behandeling meestal uit een combinatie van operatie, bestraling en chemotherapie.

Voor ouders van kinderen met kanker bestaan er talrijke organisaties die je raad en steun geven. Je kan ook in contact komen met ouders die in dezelfde situatie zitten.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Familiepark De Sierk
extra plezier voor leden van Famidooclub!...
Internationale Tweedaagse
Kinderen tot en met 12 jaar betatelen slechts € 3. Led...
Gasthuismuseum St.-Dimpna
Korting van € 1,00 op vertoon van de famidookaart....
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo