Kan zonnebrandcrème gevaarlijk zijn?


En maar smeren, smeren op vakantie, maar steeds vaker gaat het gerucht dat zonnebrandcrème gevaarlijker is dan men denkt. Wat is daar van waar?Je wil natuurlijk niet dat jullie huid verbrandt in de zomer. Dus kies je voor een goede zonnebrandcrème. Maar ondertussen is bekend dat niet elke zonnebrandcrème zo gezond is. Er wordt zelfs onderzocht of zonnebrandcrème. niet net meer huidkanker veroorzaakt! Je weet dus maar beter wat je smeert!

Twee soorten zonnebrandcrème

Er is een ongelooflijk aanbod zonnebrandcrèmes verkrijgbaar bij de drogist, de apotheek, de natuurwinkel en online. Er zijn 2 soorten zonnebrandcrèmes; minerale en chemische. Effectieve stoffen die op je huid blijven liggen en je huid op een gezonde manier beschermen tegen de zon, zijn de minerale filters, die meestal zinkoxide en/of titaniumdioxide bevatten.

Daarnaast zijn er de zogenaamde chemische filters die vaak bestaan uit octisalate, oxybenzone, avobenzone, homosalate, octinoxate en octocrylene. Deze chemicaliën zijn hormoonverstoorders die - na langdurig gebruik - een negatieve invloed hebben op onze voortplantingsorganen, de puberteit vertragen, de vruchtbare cyclus veranderen, het aantal spermacellen verminderen en de schildklierfunctie veranderen, blijkt uit onderzoeken op dieren. En net daarom moeten we ons bewust zijn wat we smeren op onze huid!

Giftige stoffen in zonnebrandcrème

Oxybenzone bijvoorbeeld verstoort de hormoonhuishouding en wordt gelinkt aan endometriose bij vrouwen en een laag aantal zaadcellen bij mannen. Als oxybenzone je huid binnendringt, werkt het als een oestrogeen in je lichaam. Dit kan allergische huidreacties veroorzaken en een negatieve invloed hebben op de voortplantingsorganen van zowel mannen als vrouwen.

Andere chemische zonnebrandmiddelen zoals octinoxate vertonen hormoonachtige activiteit en kunnen zelfs de functie van het voortplantingssysteem, de schildklier en zelfs het gedrag veranderen, blijkt uit lab onderzoek onder dieren.

Een ander veelgebruikt ingrediënt, homosalate, kan oestrogeen, androgeen en progesteron flink verstoren. Blootstelling aan deze hormoonverstorende chemicaliën kan de oorspronkelijke natuurlijke aard van zowel man als vrouw op hormonaal niveau veranderen.

Kunnen jullie dan niet meer in de zon?

Kies, met andere woorden, voor een mineralische zonnebrandcrème. Nog beter; ga maximum 15-30 minuten per dag in de zon zitten met je gevoeligere huid. Dan hoef je nog net geen zonnebrandcrème te smeren, maar bouwt je huid vitamine D.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Zimmertorencomité Lier
Groepstarief...
troetels kinderopvang
Voor leden van Famidoo werken wij aan het dagtarief van 22 €...
Vaderzoon.be
10% korting op vertoon van Famidookaart...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo