Hoe zit het met fluor in tandpasta?


Fluor is goed voor je tanden, maar slecht voor je lichaam. Hoe zit het dan met kinderen? En wat is het alternatief?Deze (verplichte) waarschuwing suggereert dat tandpasta met fluoride schadelijk is, met name voor kinderen. Toch zeggen veel tandartsen dat het heel belangrijk is omdat de glazuurlaag op je tanden er hard van wordt. Daardoor zijn de tandjes van je kleintje beter bestand tegen cariës (gaatjes). Voordat de tand doorkomt, neemt de tand via het bloed fluor op dat je kleine heeft ingenomen. Als de tand eenmaal door is, wordt fluor alleen via het speeksel in het glazuur opgenomen.

Fluor kan ook schadelijk zijn

Kinderen hebben echter de neiging om tandpasta door te slikken, doordat er voor kinderen een lekker smaakje aan wordt toegevoegd en het zoetig is. Daarbij is hun slikreflex nog niet helemaal ontwikkeld, waardoor ze toch zekere hoeveelheden fluoride binnen krijgen. Fluoride is goed, maar te veel fluoride kan zuurfluorose veroorzaken, ook wel zebratanden genoemd. Dit zijn doffe vlekjes of streepjes in het tandglazuur van het blijvend gebit. Deze tanden zijn niet minder sterk, het is alleen geen mooi gezicht.

Het fluoride in tandpasta is een industriële, synthetische vorm en is dus minder gunstig. Net als dat natuurlijke vitamines gezonder zijn dan synthetische vitamines. Een onderzoek van de Universiteit van Harvard concludeert echter dat blootstelling aan fluoride het IQ met zeven punten kan laten dalen. Er zijn ook eerdere onderzoeken die melden dat het leervermogen van ratten wordt aangetast door fluoride. Het lijkt dus een soort neurotoxische werking te hebben.

Alternatieve tandpasta
1. Xylitol

Uit vele onderzoeken blijkt dat xylitol een vervanging kan zijn voor fluoride. In Scandinavië wordt xylitol inmiddels breed ingezet en gepromoot. Er zijn nationale preventieprogramma’s, het wordt aanbevolen door tandartsen en labels op producten maken consumenten bewust van de voordelen.

Tandpasta zonder fluoride

Verschillende (vaak biologische) merken leveren tandpasta voor kinderen en volwassenen zonder fluoride. Weleda en Lavera zijn twee voorbeelden daarvan. Weleda heeft een redelijk neutrale smaak en Lavera smaakt naar aardbeien en frambozen. Beiden bevatten geen schadelijke ingrediënten.

Fotorechten: Sura Nualpradid via FreeDigitalPhotos.net

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Zaza Belle, Clown, Magiër
10 % korting met CODE "FAMIDOO"...
Activ Kamp - Sporthotel
Korting van 5% voor groepen vanaf 20 personen of op vertoon ...
Circus De Sven
Gratis suikerspinnen voor verjaardagsfeestjes, communies, .....
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo