Hoe voorkom je verslikkingsongevallen?


Kerstomaatjes. Ze zien er zo onschuldig uit. Toch kan je kind er in stikken. Maar met enkele simpele maatregelen kan je ze gemakkelijk voorkomen.Je kind voor je ogen zien stikken in een kerstomaat of druif. Het lijkt zo onwaarschijnlijk, maar toch maken steeds meer ouders deze nachtmerrie mee. Ouders zijn te vaak te ontwetend wat verslikkingsongevallen betreft. Veel ongelukken kunnen voorkomen worden, als ouders weten waar ze op moeten letten.

Oorzaak van verslikkingsongevallen
Voedsel veroorzaakt de meeste verslikkingsongevallen. Gevolgd door munten, ballonnen of ander speelgoed. Ouders denken vaak wel aan lolly’s en grote, ronde snoepjes, maar niet aan kerstomaatjes, druiven of knackworstjes. Die kunnen namelijk echt gevaarlijk zijn en moeten in stukjes gesneden worden.

Waar moet je op letten?
Gevaarlijk zijn zachte, ronde dingen die kunnen vervormen en daardoor de luchtpijp kunnen afsluiten. Zo raakt die volledig geblokkeerd en krijgt je kind geen zuurstof meer. Grotere stukken fruit worden daarom best in altijd in vier gesneden worden.

Knackworsten, die het vaakst tot een dodelijke verslikking bij kinderen leiden, hebben vaak dezelfde grootte als een luchtpijp; ze zijn cylindrisch en samendrukbaar, waardoor ze de luchtpijp kunnen afsluiten. Om problemen te voorkomen, moet je ze dus overlangs doorsnijden in hapbare stukjes van een centimeter.

Maar ook knoopbatterijtjes, zoals in de afstandbediening, zijn gevaarlijk. Plak daarom het klepje van je afstandbediening vast, zodat je kind niet bij de batterijen kan.

Bron: RTL Nieuws
Beeld: Lori L. Stalteri via Wikimedia

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Duikschool AQUALAND
10% korting op een duikopleiding PADI Open Water Diver...
De Verjaardagskoffer
Indien u in het bezit bent van de Famidookaart krijgt u 10% ...
troetels kinderopvang
Voor leden van Famidoo werken wij aan het dagtarief van 22 €...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo