Hoe gezond blijven, als de rest van het gezin snipverkouden is?


Kleine kinderen zijn zo’n 6 tot 10 keer per jaar verkouden. Dat cijfer verdubbelt wanneer ze naar de kleuterschool of crèche gaan. Hoe kan je best die verkoudheden voorkomen?Een verkoudheid is een besmettelijke virale infectie van de bovenste luchtwegen (neus, neuswegen en keel). De symptomen zijn hoesten, loopneus en vermoeidheid. Een verkoudheid kan verder gepaard gaan met lichte koorts, keelpijn, tranende ogen, spierpijn en hoofdpijn, en duurt gemiddeld vier à vijf dagen. Aangezien het om een virus gaat, zijn antibiotica totaal nutteloos. Geen enkel geneesmiddel kan verkoudheden echt genezen, hoogstens de symptomen verlichten.

Als betrokken ouder voel je met je zieke kind mee en wil je die vervelende virussen zo veel mogelijk buiten te houden, maar zeker voor verkoudheden is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Wat kun je doen om de kans op verkoudheden te verkleinen of de symptomen te verlichten wanneer je kind dan toch door een of ander virus geveld wordt?

Verkoudheden voorkomen door de afweer van je kind te verhogen


- Goed de handen wassen!

Een goede handhygiëne is belangrijk in het voorkomen van verkoudheden. De virussen worden immers voornamelijk overgedragen via contact. Handige Hans leert je kinderen hoe je best je handjes wast. Meer informatie vind je op www.handigehans.be

- Niezen en hoesten in de binnenkant van de elleboog in plaats van met de hand voor de mond.

Hierdoor verklein je de kans op verspreiding van de ziektekiemen door handcontact.

- Zorg ervoor dat je kind voldoende slaapt.

Hierdoor versterkt zijn weerstand, want als je kind niet voldoende rust, neemt ook de afweer af, waardoor het moeilijker tegen alle virussen kan vechten. In een ideale wereld slapen baby’s gemiddeld tot 18 uur per dag, peuters en kleuters hebben 12 tot 14 uren slaap nodig en de lagere-school-kinderen best nog 10 tot 11 uur. Aangezien uitslapen vaak geen optie is, zal in veel gevallen de bedtijd moeten vervroegd worden.

- Verlucht je huis voldoende en zoek de gezonde buitenlucht op.

Om jezelf en je kinderen te beschermen tegen verkoudheidsvirussen, is het belangrijk je huis goed te verluchten en zo het aantal kiemen in de lucht te verminderen. Haal ook regelmatig een frisse neus, ongeacht het weer. De kans om een verkoudheid op te lopen is namelijk het grootst in oververwarmde vertrekken waar veel mensen bij elkaar zijn.

- Houd je huis proper.

Virussen kunnen tot twee uur leven op dingen zoals glazen, handdoeken, het aanrecht, enz. Het is dus belangrijk om oppervlakken die vaak aangeraakt worden, goed schoon te houden. Je zou verbaasd zijn als je wist hoeveel bacteriën er zitten op deurknoppen en afstandsbedieningen van tv en Dvd-speler.

- Gezond eten en regelmatig bewegen.

Alleen een sterke afweer in een gezond lichaam kan verkoudheidsvirussen klein krijgen. Om het immuunsysteem te versterken, moet je vijf porties groenten en fruit per dag eten en elke dag minstens een halfuur beweging nemen.

Tips om verkoudheden te verlichten

- Houd het neusje van je kind vrij.

Laat het zijn neusje snuiten, spoel het met fysiologisch water of maak het vrij met een neuspompje. Panikeer niet wanneer het snot van helder naar geel en groen evolueert. Dit betekent immers dat het immuunsysteem tegen het virus vecht. Eventueel kan je gebruik maken van middeltjes om het neusje te doen ontzwellen, maar consulteer best eerst je huisarts en vermijd langdurig gebruik, omdat het slijmvlies geïrriteerd kan raken. Denk er ook aan de huid onder de neus en rond de lippen te, zo voorkom je irritatie door het vele neusje wrijven.

- Onderdruk het hoesten niet

Hoesten is een symptoom, een signaal dat er iets mis is. Toch is het een positief verschijnsel, want het helpt de luchtwegen vrij te maken van de slijmen. Gaat het om een onschuldige verkoudheid, dan moet je kind die gewoon uitzieken; liefst zonder hoestsiroop.

- Laat je kind voldoende drinken.

Warme of net heel koude drankjes drinken maakt de slijmen dunner en losser, waardoor ze gemakkelijker kunnen opgehoest worden. Het verlicht keelpijn (wat het zuigen op een koud ijsje of snoepje ook doet) en bevordert bovendien een goede hydratatie, vooral als je kind koortsig is.

- Zorg voor een goede luchtbevochtiging.

Droge lucht is immers niet goed voor het neusslijmvlies. Regelmatig inhaleren, is ideaal om een verstopte neus vrij te maken.

- Zorg voor voldoende rust.
Een goede nachtrust versterkt het immuunsysteem van je kind.

- Maatregelen in geval van koorts

In tegenstelling tot volwassenen kan een klein kind tijdens een verkoudheid nog wel eens koorts krijgen. Een kleine verhoging van 37,5 tot 38°C is nog geen koorts. Stijgt de temperatuur van je kind boven de 38°C, dan betekent dat zijn immuunsysteem hard tegen het virus vecht en dat je kind koorts heeft. Koorts is met andere woorden een nuttig verdedigingssysteem. Heeft je kind koorts, dan is het belangrijk om al zijn gedragingen nauwgezet op te volgen. Bij baby’s onder de zes maanden ga je best meteen naar een dokter.

Hoe koorts behandelen?

1) Dien een koortswerend middel toe

Dat kan in de vorm van een zetpil (‘suppo’ of ‘poepsnoepje’; aangewezen bij braken en slikmoeilijkheden) of een siroop (aangewezen bij diarree). Wanneer na 4 à 6 uur de temperatuur terug 38°C overschrijdt mag je opnieuw een koortswerend middel geven.

2) Zorg voor afkoeling

- Kleed je kind in lichte kledij. Hoe minder kledij, hoe vlugger de koorts verdwijnt.
- Dek het kind niet warm toe.
- Houd de kamer koel (20 °C) en zorg voor voldoende verluchting.
- Laat je kind veel frisse dranken drinken. Liever niet te veel of beter nog geen melk, want melk kan maagstoornissen veroorzaken bij koortsige kinderen.
- Geef je kind een lauw badje met badwater dat 2°C lager is dan de gemeten temperatuur. Wanneer je je kindje een koortswerend middel gegeven hebt, heeft een afkoelingsbadje weinig zin.
- Laat het rustig bezig zijn, omdat het lichaam al zijn krachten nodig heeft om de infectie te bestrijden.

Let wel: deze informatie vervangt niet de zorg en het advies van uw huisarts!
Aarzel niet een arts te raadplegen wanneer er ernstigere symptomen optreden. Ze kunnen tekenen zijn die wijzen op een bijkomende infectie.

Veel beterschap!

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Gasthuismuseum St.-Dimpna
Korting van € 1,00 op vertoon van de famidookaart....
BabyBaby Megastore for Ba
10% op vertoon famidookaart . Niet geldig op promoprijzen en...
Inti Washi
Gratis kleine Boliviaanse attentie bij vermelding Famidoo....
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo