Eerste grijze haren?


Je zegt het wel eens lachend, dat je kinderen je grijze haren bezorgen. Feit is dat veel mensen effectief hun eerste grijze haren ontdekken als jonge ouders!Je kleur verklaard

Haren zijn gepigmenteerd doordat cellen in de haarzakjes melanine produceren. Er bestaan twee soorten melanine: eumelanine zorgt voor de donkere kleuren en pheomelanine voor de rood/gele tinten. Zowel de verhouding tussen beide kleurstoffen als de totale concentratie kleurstoffen bepalen of iemand zwart, bruin, blond of rood haar heeft. Bruin haar is bijvoorbeeld een mengsel van het donkere met het rode pigment.

Met het ouder worden stopt de melanineproductie en word je grijs. Eigenlijk mogen we dit niet ‘grijs’ noemen, want je haar wordt in feite kleurloos.

Erfelijk bepaald

De leeftijd waarop je ’grijze’ haren krijgt varieert sterk van persoon tot persoon. Een Britse producent van haarverzorgingsproducten deed hier onderzoek naar en ontdekte dat één vrouw op drie onder de dertig al last heeft van grijze lokken. Rond hun veertigste hebben de meeste mensen al wel enkele lichte haarpijltjes ontdekt.

Vraag maar aan je ouders wanneer zij hun eerste grijze haren kregen, want de leeftijd waarop je er mag verwachten is grotendeels erfelijk bepaald.

Andere oorzaken?

Er zijn aanwijzingen dat we tegenwoordig vroeger grijs worden dan de vorige generaties. Stress, ongezond leven en toenemende vervuiling worden wel eens als boosdoeners omschreven, maar afdoend bewijs is daar niet voor.

Grijze haren worden ook in verband gebracht met roken. Op zich is er geen bewijs dat roken op een directe manier grijs haar veroorzaakt. Wat wel bekend is, is dat roken kan bijdragen tot vroegtijdige veroudering. En zo kan het indirect wel een effect hebben.

De oplossing? Kleur je haren! Zo blijf je er hip uitzien.
 
 

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
asbl test
yrdy...
Karpediem
gratis vormpje om thuis mee verder te experimenteren...
Naaicafe Atelier Creatief
Drankje bij naaisessie....
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo