Depressie


Lange tijd werd gedacht dat kinderen niet depressief konden worden. Een kind is toch onbezorgd en altijd vrolijk? Sinds de jaren ’80 wordt echter algemeen aanvaard dat ook kinderen een depressie kunnen krijgen. De cijfers zijn zelfs alarmerend. Maar liefst 3 tot 5 % van de kinderen tussen 6 en 12 jaar heeft te kampen met depressieve klachten.

Men verwacht zelfs dat het aantal depressieve kinderen de komende jaren zelf zal stijgen. Dat zou te maken kunnen hebben met onze huidige maatschappij. Gezinnen staan tegenwoordig veel meer onder zware druk. Van ouders en kinderen wordt veel verwacht. Ouders lopen gestresst rond, moeten presteren, vinden dat hun ook kinderen resultaten moeten kunnen tonen,... Bepaalde kinderen kunnen niet tegen deze druk.

Toch is er geen reden tot paniek: de meeste problemen bij kinderen zijn leeftijdsgebonden en van voorbijgaande aard. Wanneer uw kind toch met een depressie te maken krijgt, zijn er doeltreffende oplossingen voorhanden.

Het is uiteraard belangrijk om een depressief kind op tijd te kunnen herkennen. Hoe sneller je door hebt wat er aan de hand is, hoe sneller je kan ingrijpen, wat dan weer de kans op herstel aanzienlijk vergroot.

De kenmerken van een kinderdepressie zijn grotendeels te vergelijken met die van een depressie bij volwassenen. Kinderen weten vaak zelf niet goed wat ze doormaken, en kunnen meestal hun emoties niet goed in woorden uitdrukken. Daarom laten kinderen via hun gedrag aan hun omgeving merken dat er iets fout zit.

Hier zie je een opmerkelijk verschil tussen jongens en meisjes. Meisjes zijn sneller geneigd zich af te sluiten van de buitenwereld en te klagen over lichamelijke pijnen en angsten. Jongens daarentegen richten hun depressie gemakkelijker naar de buitenwereld toe, bijvoorbeeld door agressief gedrag.

Andere symptomen zijn: een verminderde eetlust, slecht slapen, weinig vriendschappen, slechte schoolresultaten,...

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Kralenenzo
Leden van de famidooclub krijgen op vertoon van de kaart 5% ...
Museum Hôpital Notre-Dame
Korting van 20% op vertoon van Famidookaart....
Volkssterrenwacht Urania
1 euro korting per persoon...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo