Cariës


Cariës zijn de meest voorkomende lichamelijke ongemak waarmee de mens in contact komt. Ze wachten heus niet op de "definitieve tanden" om zich in de mond van je kind te nestelen.

Wat?

Cariës zijn een aanval op het tandglazuur en later ivoor van de tand. Microben voeden zich immers met de resten voedsel, en vooral suikers.

Men mag dus het belang van voeding en verzorging zeker niet onderschatten!

Tanden correct poetsen

Vanaf 2 jaar wordt het hoog tijd dat je kind zijn tanden begint te poetsen. Leer hem dus hoe hij zijn tandjes moet poetsen.

Je kan hem eerst en vooral zijn eigen tandenborstel laten uitkiezen. Hierdoor wordt hij gemotiveerd om deze te gebruiken. Indicaties voor leeftijdscategorieën zijn aangeduid op de verpakking.

Voor de tandpasta kies je best één die speciaal voor kinderen werd ontworpen. Ook hier vind je alle info omtrent het doelpubliek terug op de verpakking. Deze speciale tandpasta zijn meer dan een gewone mode of fantasie, maar bevatten een beperkte dosis fluor, aangepast aan de jonge tandjes van de kinderen. Bovendien hebben ze een lekkerdere smaak, zodat je gemakkelijker je kind kan aanmoedigen om regelmatig zijn tandjes te poetsen.

Met “regelmatig” bedoelen we elke ochtend na het ontbijt, en vooral elke avond voor het slapengaan. Ideaal gezien wordt zelfs best na elke maaltijd de tanden gepoetst. Maar dit is uiteraard niet altijd mogelijk.

Een andere aanbeveling is dat je na het tanden poetsen erop let dat de kinderen geen zoetigheden meer eten.

Jaarlijks bezoekje aan de dokter

Een jaarlijks bezoekje bij de tandarts hoort ook tot dit lijstje, en dit vanaf 2,5 tot 3 jaar. Dus vanaf de tanden uitgekomen zijn. Op dat moment kunnen bepaalde noodzakelijke zorgen van de cariës gedetecteerd worden. Zelf al gaat het om melktandjes toch moeten de cariës nu al goed verzorgd worden. Daarnaast kan de tandarts wat adviezen geven omtrent de manier waarop je kindje best zijn tanden poetst. Tijdens het eerste contact kan ook nagegaan worden of de inplanting van de tanden correct is. Misschien is het wel nodig dat men deze corrigeert.

De meeste jonge kinderen hebben nog geen tandproblemen. Deze eerste bezoekjes zullen dan ook het uitgelezen moment zijn om op een serene manier kennis te maken met de tandarts, en hen bewust maken van de zorgen die hun tanden nodig hebben.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Studiebegeleiding Minerva
Promotie: 50 euro korting bij aankoop van 10 lesuren(aanbod ...
Schildpaddencentrum Neder
Korting van 25% op vertoon van Famidookaart...
Papa Chico Animatie bedri
speciale korting van 5% op vertoon van famidookaart...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo