Blik op kinderziekten : Waterpokken


- Wat zijn waterpokken?

Het is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een virus. De ziekte wordt gekenmerkt door het verschijnen van blaasjes die na 10 dagen weer verdwijnen.
Deze ziekte komt het meest voor in de winter of in het begin van de lente maar kan het hele jaar door de kop opsteken.

- Welke zijn de symptomen van waterpokken?

De eerste tekenen van waterpokken zijn hoofdpijn, koorts, keelpijn of op verkoudheid lijkende verschijnselen. Je zal snel merken dat je kind hangerig wordt en zich ellendig voelt.

Vervolgens verschijnen eerst kleine rode plekjes die ongeveer na een dag overgaan in de kleine met vocht gevulde blaasjes met een rode achtergrond. De eerste blaasjes komen vaak voor in de nek of op de romp maar in een mum van tijd zitten ze overal, zelfs tussen de hoofdharen, in de mond en oren. Het aantal blaasjes kan variëren van tientallen tot honderden.

De blaasjes drogen uiteindelijk uit en vormen dan korstjes. Terwijl de eerste blaasjes een korstje vormen, komen er steeds nieuwe rode vlekjes. De waterpokken trekken zo als het ware in golven over het lichaam. Je kind kan dus tegelijkertijd rode vlekjes, blaasjes en blaasjes met korstjes op zijn lichaam hebben. De vlekjes en blaasjes jeuker erg.

De koorts bij waterpokken kan oplopen tot 40°C maar er zijn ook kinderen die geen koorts hebben. De ziekte bezorgt het kind meestal wel een onbehaaglijk gevoel waardoor de eetlust afneemt.

- Behandeling?

De behandeling bestaat voor een groot deel uit de bestrijding van de jeuk. Daarvoor kan je een poeder of lotion gebruiken die je bij je apotheker kan kopen. Wassen met koud of lauw water kan de jeuk verminderen. Warm water wordt afgeraden omdat het de jeuk juist versterkt.

Het is heel belangrijk dat je kind niet aan de blaasjes krabt. Als de blaasjes worden opengekrabd, kunnen ze namelijk gaan ontsteken en kunnen ze blijvende littekens gaan vormen. Knip dus goed de nagels van je kind en als het blijft krabben, kan je je kind dunne handschoenen aandoen. Als de waterpokken ondanks alles toch gaan ontsteken, neem dan terug contact op met je huisarts of gebruik een antisepticum.

- Enkele tips:

Het heeft geen zin om een kind met waterpokken te isoleren want de ziekte is vooral besmettelijk de dagen voordat de blaasjes verschijnen.
De incubatieperiode duurt ongeveer 2 weken. Tijdens die 2 weken is een kind drager van de ziekte zonder dat de ziekte zichtbaar is.
Zorg er wel voor dat je kind met waterpokken contact vermijdt met zwangere vrouwen.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Museum Spitfire
voor de kinderen is het prijs geschreven voor informatie, me...
Activ Kamp - Sporthotel
Korting van 5% voor groepen vanaf 20 personen of op vertoon ...
Syndicat d'initiative de
Tarief groep : Volwassenen 4 € - Kinderen : 2,50 € - Gepensi...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo