Blik op kinderziekten: valse kroep


Ken je de pseudokroep of valse kroep? Hoewel een aanval van pseudokroep best angstaanjagend is voor de ouders, is het meestal een onschuldige aandoening.Virale ontsteking

Pseudokroep - de Latijnse naam is laryngitis subglottica - wordt veroorzaakt door een virus aan de bovenste luchtwegen. Het slijmvlies van het strottenhoofd, bij de stembanden, zwelt stevig op en je kind krijgt het benauwd.

De symptomen lijken op die van difterie, de echte kroep, wat de oorsprong van de naam pseudokroep verklaart. Tegen difterie worden kinderen tegenwoordig standaard gevaccineerd.

Typische blafhoest

Typisch voor pseudokroep is de zware blafhoest, die nogal wat ouders in paniek doet slaan. Kalm blijven is echter de boodschap!

Pseudokroep komt vooral voor bij kinderen van zes maanden tot vijf jaar. Het kind, dat eventueel verkouden is, ligt te slapen maar wordt huilend of hoestend wakker. Het heeft moeite met ademhalen: een piepende of gierende ademhaling is heel typisch. Het kind heeft een luide blafhoest en is soms hees. Koorts komt er niet of nauwelijks bij kijken.Hoe reageren?

Het is heel belangrijk om rustig te blijven. Anders geraakt je kind mee in paniek en krijgt de zieke het nog benauwder.

Door warme, vochtige lucht kan de hoest afnemen. Een warme douche of warm bad kan helpen. Geef je kind ook wat te drinken. Aan kinderen van meer dan een jaar kan je warme thee met honing geven.

Als dit niet helpt en je kind blijft benauwd, neem dan contact op met een dokter.

Maar meestal gaat een aanval van pseudokroep vanzelf over. Het kan als eenmalige aanval voorkomen, maar soms ook enkele avonden na elkaar.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Livingstone Museum - mine
Bij aankoop in onze winkel geniet u van 10% korting, enkel o...
Zaza Belle, Clown, Magiër
10 % korting met CODE "FAMIDOO"...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo