Blik op kinderziekten : Rodehond


- Wat is rodehond?

Rodehond of rubella is een acute infectieziekte die door het ’togavirus’ veroorzaakt wordt en het meest voorkomt bij kinderen van 5 tot 9 jaar.
Doorgaans heeft rodehond geen te grote gevolgen voor kinderen maar volwassenen kunnen wel gevaar lopen. Vooral zwangere vrouwen moeten waakzaam zijn want als ze in de eerste maanden van de zwangerschap besmet raken, kan de foetus besmet worden en afwijkingen vertonen.

- Welke zijn de symptomen van rodehond?

De eerste symptomen van rodehond zijn lichte koorts en plotseling opkomende rode uitslag. De uitslag begint in het gezicht en verspreidt zich dan binnen de 24 uur over het hele lichaam.
Daarnaast kan het kind ook opgezette klieren hebben en last hebben van gewrichtspijn.
De ziekte wordt vervolgens ook gekenmerkt door veelvuldig hoesten en niezen.

De incubatieperiode van rodehond duurt drie weken.
Een kind is al een week voor het verschijnen van de rode uitslag besmettelijk en blijft dat nog een week na het verschijnen van de uitslag. Kinderen met rodehond mogen daarom in deze periode niet naar school gaan.
Een kind of een volwassene die de ziekte 1 keer heeft gehad, is immuun voor het leven.

- Behandeling?

De behandeling van rodehond bestaat vooral uit het bestrijden van de symptomen. Er zullen koortswerende middelen worden toegediend en vitamine C.
Raadpleeg in ieder geval de kinderarts.

- Tip:

Het vaccin tegen rodehond moet tussen de 12de en 15de levensmaand van het kindje worden toegediend. Het vaccin bestaat uit levend rodehondvirus dat in die mate verzwakt is dat het niet ziek kan maken.

Het vaccin tegen rodehond wordt vaak gecombineerd met het vaccin tegen mazelen en bof. Dit combinatievaccin wordt de ’bmr-prik’ genoemd.

Bij meisjes is het raadzaam het vaccin nog eens toe te dienen op 11-jarige leeftijd om het besmettingsgevaar tijdens de zwangerschap uit te sluiten. Besmetting tijdens de zwangerschap kan immers erg gevolgen hebben: abortus, misvorming van de foetus, vroeggeboorte,...

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
De Speelvogel
5% op klantenkaart of gezinsbondkaart...
Breugelhoeve
Korting van 5% op vertoon van een Famidookaart....
Karpediem
gratis vormpje om thuis mee verder te experimenteren...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo