Blik op kinderziekten : Kinkhoest


- Wat is kinkhoest?

Kinkhoest is een ernstige en besmettelijke ziekte van de luchtwegen. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie (Bordetella pertussis of bacil van Bordet-Gengou). Kinkhoest is besmettelijk gedurende de eerste 3-4 weken van de ziekte. De incubatietijd loopt van 7 tot 14 dagen.

De bacterie wordt overgedragen door de zieke via de neus en mond.

- Wat zijn de symptomen?

Er zijn meerdere virussen en bacteriën die een vergelijkbaar ziektebeeld kunnen veroorzaken. Bij deze ziekten zijn de hoestaanvallen wel minder hevig en het karakteristieke geluid (’kinken’) ontbreekt.

In het begin lijkt kinkhoest op een gewone verkoudheid met niezen, lichte koorts en prikkelhoest. Nadien ontstaan hevige, plotseling opkomende hoestbuien, gepaard gaande met een gierend geluid. Er komt taai slijm vrij.

- de hoestaanvallen kunnen 3 tot 4 maanden blijven doorgaan.

- het kind kan bij de hoestbuien heel erg benauwd krijgen en zelfs blauw aanlopen

- loopneus

- diarree

- eten veroorzaakt vaak hoestaanvallen, waarbij het voedsel wordt uitgebraakt

- de patiënt kan na een hoestbui in een kortdurende shock raken

De complicaties kunnen ernstig zijn, vooral bij kinderen jonger dan 6 maanden. Hoe jonger het kind des te ernstiger de complicaties kunnen zijn. Door zuurstoftekort kan er hersenbeschadiging voorkomen. Bij zuigelingen kan de ziekte zelfs dodelijk zijn.

- Behandeling

Contacteer onmiddellijk de arts. Die zal waarschijnlijk een antibioticum voorschrijven om verdere besmetting te vermijden. Antibiotica helpen echter niet tegen de hoestaanvallen.

Het komt er vooral op aan om de hoestaanvallen te voorkomen of te milderen. Hoestsiropen helpen daarbij niet.

- probeer het kind zo rustig mogelijk te houden tijdens een hoestbui omdat bij gespannenheid de ademhaling moeilijker verloopt

- zet het kind rechtop in bed

- indien eten braakneigingen opwekt, geef dan kleine porties licht verteerbaar voedsel

- jonge kinderen wordt ook wel kalmerende middelen voorgeschreven

- zuigelingen onder de achttien maanden moeten voortdurend in de gaten worden gehouden, omdat ze tijdens een hoestbui soms een tijdelijke ademstilstand (apneu) kunnen hebben. Bij ernstige ziekte worden ze soms ook in het ziekenhuis opgenomen.

- Tip

De veralgemeende vaccinatie tegen kinkhoest sedert 1960 heeft de ziekte doen afnemen. Vooral jonge kinderen van minder dan zes maand, adolescenten en jonge volwassenen worden door de ziekte getroffen.

Op dit moment bestaan twee types kinkhoestvaccins: de vaccins op basis van volledige cellen (Pw-vaccins) en de acellulaire vaccins (Pa-vaccins).

Voor verdere inlichtingen raadpleeg je best je eigen huis- of kinderarts.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Onderstebove
Goed om weten is dat bij het afsluiten van een geboortelijst...
Zaza Belle, Clown, Magiër
10 % korting met CODE "FAMIDOO"...
KINKAJOU
Korting van 5 % op vertoon van Famidookaart...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo