Blik op kinderziekten: de vijfde ziekte


De vijfde ziekte is meestal een milde ziekte. Ze wordt veroorzaakt door het Parvo B19-virus en komt vooral voor in het voorjaar en de zomer.Rode wangen

Krijgt je kind rode wangen met grillige vlekjes? Dat zou wel eens een kenmerk van de vijfde ziekte kunnen zijn. Deze ziekte wordt ook het ‘slapped cheek’-syndroom genoemd: de wangen van je kind zien eruit alsof ze kletsen hebben gekregen!

De vlekjes verspreiden zich naar romp, billen, armen en benen, en ze kunnen grotere vlekken vormen. Je kind kan wat lichte koorts en jeuk hebben, maar voelt zich verder niet ziek. Na zo’n tien dagen is de uitslag verdwenen. Bij warmte, kou, inspanning of stress kunnen de vlekjes tijdelijk terugkomen, zelfs tot een paar weken na de infectie.

Wat te doen?

Er bestaat geen behandeling tegen deze virusinfectie. De ziekte gaat vanzelf over. Wat je eventueel wel kan doen is de jeuk bestrijden met een jeukwerend poeder. Eens je kind de vijfde ziekte gehad heeft, kan het deze ziekte nooit meer opnieuw krijgen.

Besmettingsgevaar


De vijfde ziekte is licht besmettelijk. Ze wordt overgedragen via hoesten en praten, via druppeltjes in de lucht. Na de besmetting duurt het ongeveer twee weken voordat de vlekjes optreden. Het kind kan de ziekte op anderen overdragen in de week voordat de vlekjes verschijnen. Zodra de uitslag opkomt is de vijfde ziekte niet meer besmettelijk.


Zwangere vrouwen die in contact zijn geweest met de vijfde ziekte kunnen wel best contact opnemen met de huisarts. Ze hebben immers een iets verhoogde kans op een miskraam. Jezelf hiertegen beschermen kan helaas niet, want de zieke is al besmettelijk voordat je de symptomen ziet.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Livingstone Museum - mine
Bij aankoop in onze winkel geniet u van 10% korting, enkel o...
Ollevier en Co
Gratis 1 koffie op vertoon famidookaart....
sono babis
La venue d'un personnage de votre choix, visible sur le blog...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo