Bedwateren


Bedwateren is een veel voorkomend probleem. In België hebben meer dan 12.000 kinderen van 7 jaar er last van. De helft van deze groep heeft er op 10-jarige leeftijd nog steeds mee te kampen.

Hoewel deze cijfers je misschien kunnen geruststellen, zeggen ze niks over de oorzaken van bedplassen.

Volgens deskundigen speelt erfelijkheid zeker een rol. 44 à 77% van de kinderen erven deze ’kwaal’ over als een van hun ouders er als kind ook last van had. Naast erfelijkheid spelen psychologische aspecten een grote rol: een echtscheiding, een nieuwe geboorte, een verhuis... allemaal gebeurtenissen die je kinds ritme kunnen verstoren en bedplassen veroorzaken (terwijl je kind misschien ervoor al zindelijk was).

Bij sommige kinderen die erg emotioneel, angstig, agressief zijn, kan bedplassen een manier zijn om zich uit te drukken. In dat geval is de hulp van een psycholoog geen overbodige luxe als je het probleem definitief van de baan wil helpen.

Over het algemeen kunnen we stellen dat jongens meer last hebben van bedwateren dan meisjes. Om je kind te helpen, geven we enkel eenvoudige tips:

-  Maak er nooit een drama van dat je kind in bed heeft geplast want het kan er niks aan doen. In plaats van het kind te straffen of te vernederen, is het veel beter je kind te helpen bedplassen te voorkomen. Geef je kind bv. zo weinig mogelijk drankjes waarvan het gaat plassen. Vruchtensappen, thee, koffie en cola zorgen voor extra aanmaak van urine dus deze drankjes moet je ’s avonds alvast vermijden. Moedig je kind tijdens de dag aan regelmatig naar toilet te gaan en leer dat het nooit moet wachten om naar toilet te gaan wanneer de nood zich voordoet.

-  Als het dan toch eens misgaat, probeer dan niet te mopperen, hoe ergerlijk je het ook vindt om ’s nachts de lakens te verschonen. Een kind plast nooit met opzet in bed en vindt het zelf ook vervelend. Zeg ook niet dat het helemaal niet erg is. Maak er gewoon zo weinig mogelijk woorden aan vuil. Wat je wel kan doen, is je kind ook een beetje verantwoordelijkheid geven. Het kan bijvoorbeeld al zijn eigen natte pyjama en lakens in de wasmachine steken of nieuwe lakens opleggen,... Dit is geen sanctie een manier voor het kind zijn verantwoordelijkheid op te nemen. Zeg er dan ook expliciet bij dat het geen straf is om je kind niet de verkeerde indruk te geven.

-  Belonen werkt altijd beter dan straffen. Een droge nacht belonen is dus beter dan een natte nacht bestraffen. Je kan eventueel afspreken met je kind dat het na een bepaald aantal droge nachten recht heeft op een klein cadeautje. Dat zal zeker een goede stimulans zijn. Natuurlijk moet je ook hier een gulden middenweg in vinden en niet overdrijven met geschenken. Het gaat eerder over het principe dat het kind beloond en gestimuleerd wordt dan over wat het krijgt in ruil voor de droge nachten.

- Vermijd over dit onderwerp te praten in het bijzijn van andere mensen. Zo loop je immers het risico dat je een complex aankweekt. Het is wel belangrijk om dit onderwerp met je kind zelf uitgebreid te bespreken. Het is immers geen drama noch een taboe. Je kind is heus niet de enigste met dat probleem. Help hem om de dingen te relativeren.

- Wanneer je kind bij zijn grootouders slaapt of bij een vriend, kan je voor die gelegenheid enkele luiers meegeven die gemakkelijk aan te trekken zijn. Hij kan ze dan discreet aantrekken, “ongelukjes” vermijden... evenals eventuele vervelende grapjes.

Houd ten slotte in je achterhoofd dat bedplassen altijd vroeg of laat ophoudt. Houd de moed erin en zorg vooral dat het zelfvertrouwen van je kind intact blijft. Als je dan toch ten einde raad bent en hulp nodig hebt, aarzel dan niet om beroep te doen op een specialist. Er bestaat zowel medische als psychologische hulp voor kinderen die bedplassen.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Peps binnenspeeltuin voor
10% voor speeltuinen. Voor verjaardag en kastelen huren een...
Familiepark De Sierk
extra plezier voor leden van Famidooclub!...
Livingstone Museum - mine
Bij aankoop in onze winkel geniet u van 10% korting, enkel o...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo