Bedplassen


Met bedplassen (ook enuresis nocturna genoemd) wordt bedoeld dat er onwillekeurig urineverlies plaatsvindt bij een kind dat slaapt alhoewel het volgens zijn neurologisch ontwikkeling in feite al droog is. Tussen de leeftijd van 3 à 5 jaar, zijn kinderen meestal ’s nachts droog. Toch kan bedplassen nog voorkomen tot de leeftijd van ongeveer 6 jaar zonder dat dit als ‘abnormaal’ moet worden gezien. Als je na die leeftijd nog regelmatig bedplast, kan je wel best een arts raadplegen.

Bedplassen komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Bedplassen gebeurt buiten de wil van het kind om dus het kan er niets aan doen (niemand ligt graag in een nat bed). Het heeft dan ook geen enkele zin dat ouders zich kwaad maken op een bedplasser, of dreigen met allerlei straffen. Integendeel, het kind zal daardoor nog meer zelfvertrouwen verliezen.


Enkele tips:

-  Maak er nooit een drama van dat je kind in bed heeft geplast want het kan er niks aan doen. In plaats van het kind te straffen of te vernederen, is het veel beter je kind te helpen bedplassen te voorkomen. Geef je kind bv. zo weinig mogelijk drankjes waarvan het gaat plassen. Vruchtensappen, thee, koffie en cola zorgen voor extra aanmaak van urine dus deze drankjes moet je ’s avonds alvast vermijden. Moedig je kind tijdens de dag aan regelmatig naar toilet te gaan en leer dat het nooit moet wachten om naar toilet te gaan wanneer de nood zich voordoet.

-  Je dreumes drinken ontzeggen na het avondeten is geen goed idee omdat het zo de indruk zou kunnen krijgen dat het gestraft wordt. Als je kind dorst heeft, laat het dan gewoon iets drinken. Als je kind voldoende heeft gedronken na de maaltijd ’s avonds, is de kans trouwens klein dat het later op de avond weer een volle beker wil.

-  Als het dan toch eens misgaat, probeer dan niet te mopperen, hoe ergerlijk je het ook vindt om ’s nachts de lakens te verschonen. Een kind plast nooit met opzet in bed en vindt het zelf ook vervelend. Zeg ook niet dat het helemaal niet erg is. Maak er gewoon zo weinig mogelijk woorden aan vuil.

-  Belonen werkt altijd beter dan straffen. Een droge nacht belonen is dus beter dan een natte nacht bestraffen. Je kan eventueel afspreken met je kind dat het na een bepaald aantal droge nachten recht heeft op een klein cadeautje. Dat zal zeker een goede stimulans zijn. Natuurlijk moet je ook hier een gulden middenweg in vinden en niet overdrijven met geschenken. Het gaat eerder over het principe dat het kind beloond en gestimuleerd wordt dan over wat het krijgt in ruil voor de droge nachten.

Als je al verschillende dingen geprobeerd hebt en je je echt zorgen begint te maken, raadpleeg dan een arts (als je kind minstens 5 jaar oud is). Nadat je arts je kind een hele reeks vragen heeft gesteld, kan hij zeggen of het al dan niet over enuresis gaat en indien nodig zal hij een behandeling voorschrijven.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Volkssterrenwacht Urania
1 euro korting per persoon...
Dierenpark van Bouillon
volwassenen: 7€ kinderen:4 €...
sono babis
La venue d'un personnage de votre choix, visible sur le blog...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo