Astma


Wat is astma?

Astma is een chronische ziekte van de luchtwegen waar ongeveer 5 op de 100 mensen last van hebben. Bij kinderen ligt dit cijfer hoger en is er de afgelopen decennia een stijging geweest. Astma wordt gekenmerkt door aanvallen van buiten adem zijn, een beklemmend gevoel op de borst, piepende ademhaling en hoesten.

Deze symptomen worden veroorzaakt door vernauwde en ontstoken luchtwegen. De luchtwegen van mensen met astma zijn gevoeliger, raken snel geprikkeld en veel astmapatiënten hebben ook last van allergieën. Sommige mensen hebben voortdurend klachten en anderen hebben tussen de aanvallen in geen luchtwegklachten.

Bij kinderen kan astma verschillende oorzaken hebben: allergie (pollen, dierenvacht, huismijt, voedingsmiddelen...), virale infectie of omgevingsfactoren. Bij de hele kleintjes is bronciolitis vaak de boosdoener.

Behandeling

Hoewel er geen genezing bestaat voor astma, is het over het algemeen wel goed te behandelen. Er zijn verschillende soorten geneesmiddelen die helpen om de astma onder controle te houden, de klachten te verlichten en die voorkomen dat de astma erger wordt. Astma heeft echter vaak gevolgen voor de kwaliteit van leven omdat aanvallen onprettig en beangstigend kunnen zijn en je kind kunnen beperken in zijn dagelijkse activiteiten.

Als de astma veroorzaakt wordt door een allergie, is het belangrijk dat je je kind leert hoe het contact met de allergenen vermijdt en hoe het enkele hygiënemaatregels kan respecteren. Zorg bv. dat je kind rokerige ruimtes vermijdt, dat je huis zo stofvrij mogelijk wordt gemaakt en dat de kamers voldoende verlucht worden. Jammer genoeg zijn deze maatregelen vaak niet voldoende om kortademigheid volledig te voorkomen. Raadpleeg daarom je kinderarts om met hem te overleggen welke geneesmiddelen je kind eventueel kan nemen.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Karpediem
gratis vormpje om thuis mee verder te experimenteren...
sono babis
La venue d'un personnage de votre choix, visible sur le blog...
troetels kinderopvang
Voor leden van Famidoo werken wij aan het dagtarief van 22 €...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo