Allergie op de luchtwegen: symptomen en behandeling


Gezonde buitenlucht? Niet iedereen reageert even goed op een portie ‘frisse’ lucht. Als er pollen in de lucht hangen voelen de allergische zielen onder ons zich allerminst gelukkig. Ook met dieren in de omgeving kan je ademhaling het lastig krijgen...Wat is allergie?

Een allergie is een abnormale reactie van het lichaam op bepaalde stoffen die op zichzelf onschadelijk zijn. Doorgaans reageert ons lichaam niet op stoffen die wij inademen, zoals stuifmeel, huidschilfers van dieren, uitwerpselen van huisstofmijten of sporen van schimmels. Maar bij zo’n 20 à 30% van de bevolking is het immuumsysteem ontregeld en treedt er wel een allergische reactie op.

De symptomen

Allergisch voor pollen? Als stuifmeel je lichaam binnendringt via de slijmvliezen van je ogen, neus of luchtwegen reageert je immuunsysteem. Er kunnen verschillende symptomen optreden:
- een loop- of verstopte neus
- niesbuien
- jeukende en tranende ogen
- kriebelhoest en zelfs keelontstekingen
- benauwdheid
- hoofdpijn
- lusteloosheid

De klachten bij een allergie voor huisdieren en/of huisstofmijt zijn grotendeels dezelfde. Je kan er bovendien ook huiduitslag of een jeukende huid van krijgen.


Wat doe je ertegen?

- Om te beginnen kan je de stoffen waaraan je allergisch bent best vermijden!

- Er bestaan ook verschillende soorten medicatie. Een neusspray zal bijvoorbeeld heel lokaal ontstekingsremmend werken. Een behandeling met een antihistaminicum, zoals Zyrtec of het generische product Cetirizine, bestrijdt de symptomen. Dit is de meest gebruikte methode en heeft meestal een afdoend effect. Er bestaan ook mestceldegranulatie-remmers die de uitstoot van histamine uit de mestcellen blokkeren, maar deze werken niet tegen acute allergische klachten.

- Desensibilisatie bestrijdt de oorzaak van de allergie, en niet alleen de symptomen. Het doel van desensibilisatie is om het afweersysteem minder gevoelig te maken aan de allergenen waarop het reageert. Desensibilisatie gebeurt via inspuitingen, tabletten, neusspray of met een druppelkuur, afhankelijk van de vorm en de omvang van de allergie.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Karpediem
gratis vormpje om thuis mee verder te experimenteren...
Sportcentrum Puyenbroeck
?volwassene: 4 EUR ?kind -12 jaar: 2,50 EUR ?senioren + 60...
Circus De Sven
Gratis suikerspinnen voor verjaardagsfeestjes, communies, .....
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo