Waar of niet waar: zijn Sinterklaas en de Kerstman dezelfde persoon?


Is de kerstman de opvolger van Sinterklaas? Of werd hij uitgevonden door Coca Cola? Famidoo heeft het voor jou uitgezocht!Wie is Sinterklaas?

In de Middeleeuwen was de Heilige Nicolaas de patroonheilige van scholieren en bracht hij elk jaar op zijn feestdag cadeautjes en lekkers voor alle brave kindjes van Europa. Maar tijdens de Protestantse Reformatie werd het feest van Sinterklaas afgeschaft. Enkel in België, Nederland en in het Noorden en Oosten van Frankrijk is men de traditie van Sinterklaas blijven verderzetten.

Wie is de Kerstman?

Begin zeventiende eeuw namen Nederlandse kolonisten hun ‘Sinterklaas’ mee naar Noord-Amerika en daar begon de Sinterklaas-traditie een eigen leven te leiden. Mede onder invloed van de gebruiken van de Duitse migranten, werden de Sint en Vader Kerstmis samen ‘Santa Claus’. Zijn naam is duidelijk een verbastering van de naam Sinterklaas.

Via Amerika maakt de kerstman dan weer zijn intrede in onze landen. De figuur van de kerstman maakt dus nog niet zo heel deel uit van onze kersttraditie. De mollige Kerstman met blozende wangetjes in rood pak zoals we hem nu allemaal kennen, bestaat pas sinds 1931 toen Coca Cola hem op die manier in advertenties begon af te beelden.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
KLUTSKE meespeel-kindersh
25 affiches gratis...
Naaicafe Atelier Creatief
Drankje bij naaisessie....
Archeosite en Museum van
Korting van 10% voor de eigenaar en op vertoon van de Famido...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo