Welke reisdocumenten mag je niet vergeten?


Om verrassingen te voorkomen, kijk je best tijdig na welke documenten je allemaal nodig hebt!Identiteitskaart
Als je naar het buitenland reist, moet je altijd je Belgische identiteitskaart meenemen. Voor sommige landen, bijvoorbeeld voor alle EU-landen, volstaat je identiteitskaart trouwens als reisdocument. Voor andere landen hebt je boven op je identiteitskaart een paspoort en soms zelfs een visum nodig.

Voor kinderen tot 12 jaar heb je een kids-ID nodig.

De wachttijd voor beide is drie weken. Een identiteitskaart moet je persoonlijk aanvragen bij je gemeente; je moet één recente pasfoto meenemen. De kids-ID moet aangevraagd worden door één van beide ouders en het kind moet bij de aanvraag aanwezig zijn!

Paspoort
De wachttijd voor een internationaal reispaspoort is minsten 5 werkdagen. Ook een paspport moet je persoonlijk aanvragen bij je gemeente; je moet één recente pasfoto meenemen. Let wel: je tanden mogen niet zichtbaar zijn; je mag met andere woorden niet breeduit lachen op je pasfoto. Voor reispaspoorten voor kinderen onder de 18 jaar dienen de kinderen van minstens één van de ouders vergezeld te worden.

Er bestaat ook een spoedprocedure: als de gemeente de aanvraag voor 15 uur faxt, kan het paspoort zelfs de werkdag na de aanvraag bij de gemeente worden afgeleverd. Let wel, die spoedprocedure is duurder!

Visum
Voor sommige landen heb je zelfs een visum nodig. Check hier welke landen dat zijn.

Reisbijstand
Voor je op vakantie vertrekt, doe je er goed aan om vooraf na te kijken of je vakantiebestemming gedekt is door de reisbijstand van de mututaliteit.

Negatief reisadvies
Reis je binnen Europa, denk ook aan je ziekteverzekeringskaarten! Neem deze steeds voor jezelf en je reisgenoten mee. Voor andere landen kan je de gele klevers meenemen. Surf voor meer informatie naar de webiste van jouw mutualiteit.

Reis je naar een bestemming die al wel eens minder positief op het nieuws in beeld werd gebracht, check dan op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken of er geen negatief reisadvies is voor jullie bestemming!

Beeld: via pixabay

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Familiepark De Sierk
extra plezier voor leden van Famidooclub!...
Gasthuismuseum St.-Dimpna
Korting van € 1,00 op vertoon van de famidookaart....
jeugdatelier Kameleon
korting op 2de lid van gezin....
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo