Gaat je kind voor het eerst op zomerkamp?


Jouw kind... voor het eerst zonder jou op kamp. Zie je het vertrek nu al met een bang hart tegemoet? Vergeet dan niet dat een kamp een onvergetelijke en verrijkende ervaring is voor je kind. Tips om je kids met een gerust hart te laten vertrekken!Een kamp is een ideale gelegenheid voor je kind om andere kinderen te leren kennen, nieuwe dingen te ontdekken, ... Kortom: een onvergetelijke ervaring!

Maar op kamp gaan met de jeugdbeweging betekent ook dat je kind het vertrouwde nest even moet verlaten. Tien dagen of een week zonder mama en papa. Voor ouders vaak erg lange dagen...

Mentale voorbereiding


- Bereid jonge kinderen voor op de ‘tijdelijke scheiding’, ook al kijken ze er naar uit om samen met hun vriendjes op kamp te vertrekken

- Op kamp aangekomen, hebben kleine kinderen het de eerste dagen vaak toch moeilijk. Ze stellen zich vragen bij het kamp, missen mama en papa, krijgen last van heimwee en willen naar huis. Maar als je je kind goed voorbereid en het vertelt wat er hem allemaal te wachten staat, is de kans op heimwee minder groot.

- Maak samen een koffer met vertrouwde spullen, zoals een knuffeltje of een boek. Kan je kind al schrijven, dan mag ook briefpapier niet ontbreken. Beloof dat je zelf ook zult schrijven. Voor vertrek kan je stiekem nog een briefje in de koffer steken. Leuk voor je kind wanneer het zijn koffer opent.

- Duid thuis op de kalender aan wanneer het kamp begint en wanneer je kind weer naar huis komt.

- Ben je bang dat je kind toch last zal krijgen van heimwee, begin dan met hem in te schrijven voor een dagkamp. Je kind komt dan elke avond gewoon naar huis om in z’n eigen bedje te slapen. De stap naar een ‘echt’ kamp wordt hierdoor kleiner.

- Het is tot slot ook heel belangrijk dat je kind er zelf voor kiest om mee te gaan op kamp. Dring je kind niets op, want dat is om problemen vragen.

Praktische voorbereiding


- Zorg voor een degelijke rugzak. Soms staan er uitstappen op het programma en moet er zwemgerief of een lunchpakket mee.

- Vertrekt je kind met de fiets op kamp, zorg er dan voor dat die conform de wetgeving volledig in orde is en voorzien van een goed slot. Fietshelm en fluo-vestje niet vergeten!

- In de koffer moeten voldoende schone kleren zitten. Laat je kind helpen met inpakken, zodat het goed weet wat er allemaal in zijn koffer zit. Kan je kind al lezen, steek dan eventueel een lijst van alle spullen in de koffer.

- Merk alle persoonlijke spullen en in de mate van het mogelijk, zodat verloren spullen terug hun weg naar de eigenaar vinden.

- Moet je kind dagelijks medicatie krijgen, bezorg de leiding deze dan verpakt en duidelijk voorzien van de naam van je kind. Steek in de verpakking een duidelijk overzicht van wat wanneer en waarom moet genomen worden. Vermeld duidelijk wat de gevolgen kunnen zijn als je kind zijn medicatie niet of niet tijdig krijgt. SIS-kaart-nummer of klevers van de mutualiteit, als ook het telefoonnummer van je huisarts mogen niet ontbreken.

- Is je kind allergisch aan bepaalde medicatie, stoffen of levensmiddel, stel de leiding ook daarvan op de hoogte.

- Zijn er nog andere dingen waar de leiding op de hoogte moet gebracht worden? Heimwee, bedplassen, ... Vergeet ook niet noodtelefoonnummers achter te laten, voor het geval je zelf niet bereikbaar bent?

- Geef je kind niet te veel snoep mee. Soms mag het zelfs niet, omdat alles voor de kinderen voorzien wordt, tenzij je kind natuurlijk alleen speciale snoepjes eten mag, vanwege een dieet of allergie. Houd je dan ook aan de regels.

- Geef je kind niet te veel zakgeld mee. Vaak schrijft de leiding hierover richtlijnen uit. Houd je ook in dit geval aan de regels.

Paklijst voor de kampweek


- uniform
- ondergoed
- toiletspullen
- washandjes
- handdoeken
- voldoende kleding
- voldoende kousen
- stevige schoenen
- sandalen
- laarzen
- regenkleding
- zwemkleding
- badhanddoek
- verkleedspullen
- kussen
- slaapzak
- luchtbed

We wensen je kind alvast een grandioze kampervaring toe!

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Zwangerschapsmassage
20% korting op vertoon van uw Famidoo kaart...
Olleke, de sprookjeswinke
Korting van 5% op vertoon van Famidookaart...
Peps binnenspeeltuin voor
10% voor speeltuinen. Voor verjaardag en kastelen huren een...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo