Naar het eerste leerjaar. Is je kind er klaar voor?


Het lijkt nog niet zo lang geleden dat je kind z’n eerste stapjes richting eerste kleuterklas zette en nu gaat het al naar het eerste leerjaar. Een belangrijk moment in zo’n jong leven. Maar hoe weet je of je kind ook schoolrijp is?Specialist inzake ’schoolrijpheid’ Marc Litière geeft in zijn boek ’Juf mag ik overvaren’ ouders tips om te ontdekken of hun kind al dan niet schoolrijp is.

Wat betekent schoolrijp zijn?

Schoolrijp is je kind niet van vandaag op morgen; het is een groei- en ontwikkelingsproces is doorheen de hele kleuterschool.
Schoolrijpheid is meer dan alleen klaar zijn om te leren lezen, schrijven en rekenen. Je kind moet die dingen ook echt willen kunnen en natuurlijk moet het ook allerlei vaardigheden die in de kleuterklas geoefend worden onder de knie hebben, zoals tekenen, puzzelen, tellen, rijmen, rijmen…

Kan je testen of je kind schoolrijp is?

Je kind wordt tijdens zijn hele kleuterklas-carrière door het CLB (Centrum voor Leerlingenbegeleiding) opgevolgd en getest, maar toch zijn die tests niet geheel zaligmakend. Belangrijker zijn volgens Litière het feit of jouw kind ook echt zelf naar het eerste leerjaar wil en hoe jij je bij die overstap voelt. Jij kent je kind immers best. En dan is er ook nog altijd de kleuterjuf; wat denkt zij?

Hoe bereid je je kind voor op het eerste leerjaar?


- Naar de kleuterschool gaan is de beste voorbereiding die je kind kan krijgen. Daar leert en oefent het de vaardigheden die belangrijk zijn om te groeien, bloeien en geleidelijkaan schoolrijp te worden: tekenen, puzzelen, tellen, rijmen, plakken, knippen,...
- Daarnaast is het ook belangrijk van gewoon tijd te maken voor je kind en samen dagdagelijkse dingen te doen.

Bron: Klasse voor Ouders

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Casino Beringen
U kan de voorstelling bijwonen aan 3.20 EUR mits bestelling ...
Naaicafe Atelier Creatief
Drankje bij naaisessie....
JIPPAnimatie vzw
korting van 5% bij vertoon van je Famidookaart, niet cumulee...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo