Naar de middelbare school...


Je kind is 12 jaar en gaat nu al naar het eerste jaar van de middelbare school. Wat gaat de tijd toch snel! Je hebt amper de tijd gehad om je kind te zien opgroeien en nu gaat het al naar ’de grote school’.


Een totaal andere organisatie

Het eerste wat een kind moet leren als het de deur van de lagere school achter zich dichtslaat, is zelfstandig worden. Het is voortaan op zichzelf aangewezen, en zijn leefwereld is minder afgebakend. De middelbare school is groter en in tegenstelling tot de lagere school heeft het hier niet meer het gevoel dat het deel uitmaakt van één grote familie. Bovendien is het niet 1 vertrouwde leerkracht die zich over een klas ontfermt maar een heel team leerkrachten.

Het kind kan zich daarom wel een beetje verloren voelen in het begin. De aanwezigheid van sommige vriendjes uit de lagere school is geruststellend maar toch kan je kind sommige vrienden missen die voor een andere middelbare school hebben gekozen. Degenen die er wel zijn, zitten bovendien niet noodzakelijk in dezelfde klas. Je kind zal hier dus onvermijdelijk nieuwe vriendschappen sluiten.

Nu je kind naar de middelbare school gaat, is het voor jou interessant om weten welke tegenwoordig de structuur is van het voltijds secundair onderwijs.

In Vlaanderen bestaat het voltijds middelbaar onderwijs uit 6 jaren die ingedeeld zijn in 3 cycli, meestal graden genoemd:

- De eerste graad

Onder de eerste graad wordt verstaan:
- het 1ste leerjaar A
- het 1ste leerjaar B
- het beroepsvoorbereidend leerjaar
- het 2de leerjaar

Tijdens die eerste 2 jaren, krijgt je kind een algemene basisopleiding hoewel er in het 2de leerjaar van de 1ste graad en in het beroepsvoorbereidend leerjaar al een keuze wordt aangeboden tussen verschillende studierichtingen.

Sommige scholen organiseren onthaalklassen voor allochtone kinderen die het Nederlands nog niet voldoende beheersen. Zodra hun kennis van het Nederlands voldoende is, kunnen anderstaligen daaarna ook doorstromen naar een andere studierichting.

- De tweede graad

Voor je kind naar de tweede graad gaat, heeft het de keuze tussen 4 onderwijsvormen:

- het A.S.O.: algemeen secundair onderwijs
- het B.S.O.: beroepssecundair onderwijs
- het K.S.O.: kunstsecundair onderwijs
- het T.S.O.: technisch secundair onderwijs

Binnen deze onderwijsvormen kan je kind kiezen voor verschillende studierichtingen.

- De derde graad

Afhankelijk van de ervaringen en de resultaten in de tweede graad, kan (of moet) je kind opnieuw een keuze maken voor het naar de derde graad gaat.

Omdat je kind kan kiezen tussen een grote waaier aan studierichtingen, is het altijd goed om als ouder goed te weten wat de verschillende richtingen inhouden. Niet om in de plaats van je kind te beslissen maar om het te helpen bij zijn keuze. Aarzel dus niet om op de school van je kind de nodige informatie te vragen.

Op de website www.ond.vlaanderen.be kan je ook meer informatie vinden over de mogelijke studierichtingen waaruit je kind kan kiezen.

Veel succes!

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Juggle Angels
Gelegenheid om te passen, te voelen en de collectie te zien ...
Vlasmuseum
Kinderen tot 13 jaar : gratis Studenten tot 26 jaar : € 1 ...
FRANLIS
groepstarief op vertoon van Famidookaart...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo