Moet mijn kind een jaar overslaan op school?


Je kind gaat nog maar naar de kleuterschool en kan al lezen. Het is nog maar 4 of 5 jaar en vind het al leuk om lettergrepen en woorden te ontcijferen. Je vindt dit erg vroeg en vraagt je of of je kind zich niet zal vervelen op school en misschien beter een jaar kan overslaan. Ieder kind en iedere situatie is anders dus overweeg zeker even de volgende punten voor je een beslissing neemt.

Wordt je kind te veel gestimuleerd?

Vroeg lezen is soms het gevolg van het feit dat kinderen voortdurend omringd worden door oudere kinderen en graag ’mee’ willen. Je kind wil dus behagen door alles te kunnen wat de anderen kunnen. Of misschien probeer jij al te leren lezen om te vermijden dat het op school niet mee kan. Dit is echter niet ideaal want op 4 à 5 jaar moet je kind nog kunnen spelen en ravotten. Het is belangrijk zijn leerritme te respecteren.

Je kind leert snel

Het kan ook zijn dat je kind al kan lezen omdat het alles snel assimileert. Dat is zeker een voordeel voor zijn studies maar het zal in het eerste leerjaar veel meer moeten leren dan lezen alleen dus dat is niet voldoende om een jaar over te slaan. Dat je kind wat voorsprong heeft, is mooi meegenomen en zal hem toelaten zijn aandacht aan de andere vakken te wijden.

Je kind is hoogbegaafd

Het zou natuurlijk ook kunnen dat je kind hoogbegaafd is. Psychologen denken dat het mogelijk is de eerste tekenen van hoofdbegaafheid op te sporen vanaf de leeftijd van 3 jaar. Spreek er ook over met de kleuterleidster om te weten of zij in de klas signalen heeft opgevangen. Als je kind hoogbegaafd blijkt te zijn, kan het inderdaad interessant zijn een klas over te slaan of aangepast onderwijs te vinden. Als je kind zich te erg verveelt op school, zou het volledig zijn interesse kunnen verliezen.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Onderstebove
Goed om weten is dat bij het afsluiten van een geboortelijst...
Kiddy & Junior Classes as
10% korting voor leden van de Famidooclub...
Lalali
Ontvang 5€ korting op je bestelling met de code FAMIDO...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo