Mijn kind wil niet naar school


Je kind weet al goed hoe het er op school aan toe gaat. Sinds het 6 jaar is, heeft het trouwens altijd een duwtje in de rug nodig gehad want school is niet echt zijn ding. Toch is het dit schooljaar nog erger; je krijgt je kind op schooldagen nog amper uit bed ’s morgens.


Maar waarom heeft je kind een hekel aan school?

Waarschijnlijk heeft het er zo zijn redenen voor... Het is nu aan jullie als ouders om die redenen te achterhalen als je niet iedere morgen dezelfde lijdensweg wil doorlopen. Het belangrijkst is uiteraard dat je kind terug zin krijgt om naar school te gaan.

De redenen waarom je kind niet graag naar school gaat, kunnen uiteenlopend zijn;


- Leermoeilijkheden

Ga ten eerste na of je in het verleden al problemen hebt opgemerkt: heeft je kind lees- of schrijfproblemen? Zou het last kunnen hebben van dyslexie? Spreek erover met de leerkracht of met de schoolpsychologe. Zij hebben misschien ook ’signalen’ opgevangen en kunnen daarom soms sneller zien wat er precies aan de hand is.

Toch kan het probleem ook recentelijk ontstaan zijn. Misschien heeft je kind de laatste lessen niet begrepen. Er zijn sommige kinderen die zich fixeren op het feit dat ze die informatie niet hebben kunnen vatten. Ze blijven maar in hun hoofd herhalen "Ik begrijp er niets van." Op dat moment heeft je kind even een gepersonaliseerde opvolging nodig. Spreek dus met je partner af hoe jullie je kind door deze moeilijke periode gaan helpen. Vergeet vooral je kind niet aan te moedigen wanneer het de oefening die probleem stelde uiteindelijk wel begrepen heeft.


- Sociale contacten

Als de problemen niet bij het ’leren op zich’ te vinden zijn, kan het te maken hebben met zijn sociale contacten op school. Stel je dan de volgende vragen: ’Speelt mijn kind met andere kinderen op de speelplaats?’ ’Blijft het gewoon aan de zijlijn staan terwijl de anderen spelen?’ ’Lijkt het erop dat mijn kind angst heeft om met andere kinderen te spelen?’ Dit gebrek aan sociale vaardigheden komt wel eens voor bij enige of overbeschermde kinderen die moeilijk buiten de beschermende omgeving van het gezin kunnen functioneren. Hoogbegaafde kinderen die een jaar hebben mogen overslaan of kinderen die net van school zijn veranderd, kunnen het ook moeilijk hebben om zich in de groep te integreren.

Als je kind te kampen krijgt met dit soort eenzaamheid, kan dat echt zwaar worden. Probeer je kind daarom te helpen bij het leggen van contacten. Zet je kind aan om de eerste stap te zetten, om zich open te stellen voor nieuwe contacten. Nodig bv. een paar klasgenootjes uit voor zijn verjaardag of gewoon om te komen spelen.


- Slechte verstandhouding met leerkracht

« De juffrouw/meester moet mij niet dus ik moet hem/haar ook niet! » is het antwoord van je kind. In dit geval is de kans groot dat je kind een of meerdere standjes heeft gekregen. Probeer daarom te weten te komen wat er precies gebeurd is. Analyseer de situatie en help je kind onaangename opmerkingen te relativeren zonder de autoriteit van de leerkracht in twijfel te trekken. Leg uit dat de leerkracht het laatste woord heeft maar dat een paar opmerkingen niet willen zeggen dat de leerkracht hem ’niet moet’. Indien nodig kan je ook eens met de leerkracht spreken.


- Pesterijen

Een andere mogelijkheid is dat je kind op school gepest of zelfs afgeperst wordt. Voordat je kind echt ’een zondebok’ wordt, kan je best zo snel mogelijk contact opnemen met de leerkracht om zo snel mogelijk een einde te stellen aan de situatie. Als er geweld bij te pas komt, zal ook de schooldirectie op de hoogte moeten worden gesteld.

Wees als ouders dus erg aandachtig voor alle tekenen die kunnen wijzen op het feit dat je kind zich slecht in zijn vel voelt. Als je kind zich afzondert of niet communiceert, weet je dat er iets aan de hand is. Help je kind dan om zijn moeilijkheden uit te drukken.

Er is altijd een oplossing eens je de oorzaak van het probleem gevonden hebt.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Naaicafe Atelier Creatief
Drankje bij naaisessie....
Hotel The Oak
baby bedje- babystoel en informatiepakket...
De Luisterlezer
Bevoegdheid van de organisator. Voor boeking: af te spreken....
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo