Je kind wil niet naar school...


Iedere morgen is het hetzelfde liedje. Als het tijd wordt om naar school te vertrekken, vloeien de tranen! Dit is niet alleen een traumatiserende ervaring voor kinderen, het is ook enorm moeilijk voor de ouders die niet meer weten welke houding ze moeten aannemen. School maakt het dagelijkse leven zo bijzonder stresserend voor het hele gezin...

School als bron van angst

Een kind dat zich thuis of in het kinderdagverblijf altijd goed beschermd heeft gevoeld, kan de school in het begin ervaren als een vijandige omgeving. Het komt op school op onbekend terrein. Zoals de psychologe Jacquelyne Brun in een van haar boeken schrijft: "Op school is er geen sprake meer van moederlijke bezorgheid. De juffrouw moet zich met 30 kinderen tegelijkertijd bezighouden die allemaal haar aandacht vragen."
Zonder overgang gaan de kinderen dus van een beschermende omgeving naar een niet-beschermende omgeving.

"Ik ken sommige kinderen voor wie het dagelijks een beproeving is om de speelplaats op te gaan. Voor hen is dat erg angstaanjagend." getuigt de psychologe. Deze kinderen zijn meer verlegen dan de anderen en ze voelen zich onveilig omdat er zo veel andere kinderen zijn, waarvan sommigen al een beetje ouder zijn.

Neem de angst van je kind au sérieux

De eerste keer naar school gaan, heeft op sociaal gebied veel betekenis voor een kind omdat het dan van ’statuut’ verandert. Het is echter ook een gebeurtenis die je kind danig van streek kan brengen.

De scènes die ’s morgens plaatvinden op schooldagen kunnen daarom erg gewelddadig worden. Het kind is bereid om al zijn energie te gebruiken om maar niet hoeven te gaan. Dat toont duidelijk aan dat je kind pijn heeft en je mag die pijn niet negeren. Je moet waakzaam blijven omdat een kind zich op dat moment erg alleen en verlaten kan voelen.

Als je kind er echt erg onder begint te lijden, moet je niet aarzelen om professionele hulp in te roepen. Vaak durven ouders die stap niet te zetten omdat ze denken dat hun kind dan jarenlang therapie nodig zal hebben. Dat is echter niet het geval. Het is vaak mogelijk om in 2 of 3 sessies een oplossing te bieden voor situaties die erg moeilijk lijken.

Een luisterend oor

De rol van de ouders is hun kind gerust te stellen. Ouders mogen de angst van hun kind nooit beschouwen als een ’gril’ die ze beter kunnen negeren. Het kind moet op dergelijk moment voelen dat zijn ouders nog veel van hem houden.

Praat met je kind om rustig uit te leggen dat school geen marteling hoeft te zijn, dat het op lange termijn goed is. Het is alleen door in discussie te treden met je kind en goed te luisteren, dat het zich kan uitdrukken over zijn gevoelens. Zeg dan ook regelmatig "ja, dat begrijp ik, maar...."

Een kind dat absoluut niet naar school wil, zegt bv. "Ik wil NIET naar school, ik wil bij jou blijven!". Als ouder kan je dan antwoorden: "Dat begrijp ik want ik zou ook graag bij jou blijven. Dat zou heel fijn zijn... maar je weet dat ik ook moet gaan werken en dat we dus pas straks terug samen kunnen zijn..." Dit soort woorden kunnen voor een kind erg geruststellend zijn. Om echt efficiënt te zijn, is het best dit soort geruststellende woorden regelmatig te herhalen.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Circus!
- Gratis jongleerset...
Zaza Belle, Clown, Magiër
10 % korting met CODE "FAMIDOO"...
Lalali
Ontvang 5€ korting op je bestelling met de code FAMIDO...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo