Hoe reageren op een slecht rapport


Het is rapportentijd! Heeft je kind een goed rapport of valt het eigenlijk tegen? Hoe reageer je als je niet tevreden bent met de resultaten van je kind?Laat je kind aan het woord!

Je kind komt thuis en laat zijn rapport zien. De meeste ouders beginnen het te bekijken en geven her en der commentaar. Beter is om je kind zelf te laten vertellen hoe zijn rapport is. Laat hem zelf uitleggen waarom zijn rapport is zoals het is. Stel je eigen mening zo lang mogelijk uit!

Begin met wat goed is

Of je kind nu met een goed of slecht rapport naar huis komt: begin altijd met wat goed is. Ga dan naar wat minder is en laat hem zijn verhaal doen. Zo ontdek je hoe je kind zijn mindere punten interpreteert.

Bespreek daarna de uitleg van je kind en probeer zo concreet mogelijke oorzaken te vinden voor de minpunten. Op basis van concrete oorzaken kan je concrete actiepunten afspreken. Dat geeft je kind het gevoel dat het iets aan zijn mindere punten kan doen. Die actiepunten moet je samen ook goed opvolgen.

Straf? Hou het redelijk

Vind je het nodig om straf te geven? Stel je dan eerst de vraag of je kind wel degelijk een slecht rapport heeft. Vergelijk zijn punten niet met die van anderen, maar vraag je af wat hij wat hij kan, of hij wel hard gewerkt heeft en hoe hij gepresteerd heeft in vergelijking met zijn vorig rapport.

Als je op basis van deze vragen toch besluit dat hij straf verdient, kies dan een straf die realistisch is en in verhouding staat met het slechte rapport. En nog een belangrijk advies: maak van leren geen straf!

Motiveren, een kunst

Als je je kind wil motiveren, hanteer dan volgend principe: beloon op inzet en niet op resultaten. Als je kind zijn best heeft gedaan en maar een 6 haalt, vind je dat als ouder misschien niet goed genoeg, maar toch verdient de inzet van je kind waardering. Probeer die ‘niet goed genoeg’ voor jezelf te houden want anders krijgt zijn motivatie een deuk.

Ook als je kind wel telkens met een goed rapport thuiskomt, kan je best op inzet blijven belonen. Blijf benadrukken dat het goed gewerkt heeft. Dat is heel wat anders dan “Jij bent slim, ik had niet anders van jou verwacht!”, want dan geef je de indruk dat de goede punten vanzelf komen.

Er zijn ouders die geld in het vooruitzicht stellen om hun kind te motiveren. “Als je volgende keer een punt extra haalt, krijg je 10 euro.” Geld geven houdt wel een risico in. Als je daar te jong mee begint gaat je kind leren om geld te krijgen en verdwijnt zijn echte motivatie.

Een beter alternatief om als beloning te geven is een cadeautje waar je kind op school of in zijn vrije tijd iets mee is: een nieuwe brooddoos ("want voor Mickey Mouse word je toch te groot!"), een kilometerteller voor zijn fiets, ... En een waarderende knuffel of een leuke uitstap zijn ook mooie beloningen.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Abracadabra Magic
Gratis kleine geluidsinstallatie waar nodig, op vertoon van ...
Schildpaddencentrum Neder
Korting van 25% op vertoon van Famidookaart...
Familiepark De Sierk
extra plezier voor leden van Famidooclub!...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo