Hoe je kinderen door de examens loodsen?


Is de spanning thuis te snijden? Dit is wat je als ouder kan doen om je kinderen zo goed mogelijk te ondersteunen tijdens die stresserende examenperiode!1. Breng rust
Studeren lukt beter met een ontspannen sfeer in huis. Je kind is in de toetsenperiode misschien wat prikkelbaarder door de examenstress. Houd daar rekening mee.

2. Blijf zelf kalm
Probeer verder ook geen extra druk op de schouders van je kind te leggen door te laten merken dat jij je misschien ook wel zorgen maakt: studeert mijn kind wel voldoende? Is de leerstof niet te moeilijk? ... Blijf rustig en blijf je kind vooral motiveren om door te zetten.

3. Luister naar je kind
Bekijk samen met je kind hoe jij kan helpen. Sommige kinderen willen met rust gelaten worden, anderen willen ondervraagd worden. Anderen willen gewoon babbelen of knuffelen om rustig te worden.

4. Leg de nadruk niet te veel op het presteren
Belangrijk is vooral de inspanning die je kind levert om een goede prestatie neer te kunnen zetten. En niet zozeer het eindresultaat op het rapport. Loopt het toch fout, dan kunnen jullie overlopen wat er gebeurd is. Focus niet alleen op wat fout liep,maar ook op wat wel goed gegaan is en stimuleer zo het zelfvertrouwen van je kind.

4. Praat ook eens over iets anders
Vaak helpt het om niet enkel over de toetsen te praten tijdens de examenperiode. Luchtige onderwerpen en humor zorgen voor afleiding.

5. Stel samen een examenrooster op
In sommige scholen gebeurt het op school, maar indien niet, dan kan je misschien samen met je kind een examenrooster opstellen om zo te helpen een overzicht te bewaren.

6. Maak afspraken over het gebruik van de smartphone
In deze moderne tijden is de smartphone dé grootste bron van afleiding bij het studeren. Spreek af om het toestel op een bepaalde plek in huis te laten liggen, waar het alleen mag worden geraadpleegd tijdens de pauzes. Want de smartphone helemaal afnemen is een slecht idee. Het is belangrijk dat kinderen steun kunnen vinden of raad vragen aan klasgenoten en vrienden.

7. Je kind in topconditie
Wie studeert, krijgt vlugger honger. Zorg voor een stevig ontbijt, evenwichtige en gevarieerde maaltijden. Ook pauzeren is van groot belang tijdens het studeren. Zorg voor afwisselende en leuke pauzes waarbij de student de leerstof even helemaal kan vergeten. Een ‘nachtje doordoen’ is helemaal uit den boze. Kinderen hebben voldoende slaap nodig om de leerstof te kunnen verwerken.

8. Goede werkplek
Zorg voor een studeerplek waar jouw kind zich goed voelt. Sommigen studeren liefst aan de keukentafel, anderen liever op hun kamer. Zorg gewoon steeds dat de studeerplek vrij is van zoveel mogelijk afleiding en dat ze voldoende verlicht en verlucht is.

9. Een beetje verwennerij mag
De examens zorgen voor genoeg spanning, dus een beetje verwennerij van mama en papa kan geen kwaad! Extra aandacht, een lievelingsmaaltijd, samen even ravotten of stoom aflaten, kan wonderen doen.

Succes aan alle studenten!

Bronnen:
go-ouders.be
klasse.be
standaard.be

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
troetels kinderopvang
Voor leden van Famidoo werken wij aan het dagtarief van 22 €...
Peps binnenspeeltuin voor
10% voor speeltuinen. Voor verjaardag en kastelen huren een...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo