Het oudercomité, iets voor jou?


Ongeveer negentig procent van alle scholen in Vlaanderen heeft een oudercomité of ouderraad. Heb jij er al over nagedacht om lid te worden?Wat doet het oudercomité?

Een oudercomité wordt niet bij wet geregeld. De taken liggen dan ook niet officieel vast. Meestal worden ze wel vastgelegd in het huishoudelijk reglement van het comité.

De leden van het oudercomité, dat zijn ouders natuurlijk! Wat ze doen kan best wel verschillend zijn van school tot school. Elk oudercomité neemt alvast enkele van de volgende taken op zich:

  • - Het organiseren van ontmoetingsactiviteiten. Dat kan gaan over een brunch, een zoektocht, een kerstmarkt, een fuif, ...
  • - Het informeren van alle ouders. Sommige oudercomité’s organiseren bijvoorbeeld infoavonden, werken mee aan de website, …
  • - Logistieke ondersteuning van de schoolwerking. Moeten er kapstokken geschilderd worden? Of is er begeleiding nodig bij een theaterbezoek? Het oudercomité staat paraat.
  • - Financiële ondersteuning van de school. De activiteiten van het oudercomité brengen meestal wel wat geld in het laatje. Daarmee wordt natuurlijk de eigen werking bekostigd, maar vooral de school en de leerlingen varen er wel bij. Sommige oudercomités kiezen ervoor om zwemlessen te betalen, andere comités leggen dan weer bij voor digitale schoolborden of nieuwe speeltuigen op de kleuterspeelplaats.
  • - Meedenken en adviseren over allerhande thema’s. Dat kan gaan over verkeersveiligheid, schoolkosten, de heraanleg van de speelplaats, … Sommige oudercomité’s zijn echt wel nauw bij het schoolbeleid betrokken.
  • - Een aanspreekpunt zijn, een schakel tussen ouders en directie. Leden van het oudercomité worden wel eens aangesproken door andere ouders die problemen of knelpunten willen signalen.

In sommige scholen krijgt het oudercomité een andere naam. Dat kan een algemene naam zijn zoals ‘De vriendenkring’ of één die aansluit bij de naam van de school.

En wat is dan de schoolraad?

De inrichtende macht van de school of scholengroep richt de schoolraad op. Die bestaat uit een gelijk aantal vertegenwoordigers van drie groepen: de ouders, het schoolpersoneel en de lokale gemeenschap. In het secundair onderwijs zitten er ook vertegenwoordigers van de leerlingen in de schoolraad. De directeur woont de vergaderingen van de schoolraad bij met raadgevende stem.

De organisatie van de schoolraad is dus heel wat ‘officiëler’ dan die van de ouderraad! In veel gevallen zal de ouderraad de schoolraad adviseren.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
ABCzaam
20 euro korting op vertoon van Famidookaart...
Spido
Groepskorting wordt verleend aan groepen vanaf 20 personen....
Activ Kamp - Sporthotel
Korting van 5% voor groepen vanaf 20 personen of op vertoon ...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo