Bye, bye kleuterklas!


Dat was het dan! Je kind begint binnen enkele weken op de basisschool. Zo help jij bij de voorbereiding.Voor het eerst naar de basisschool gaan, brengt heel wat veranderingen met zich mee. Je kind moet veel meer leren stilzitten, krijgt meer verantwoordelijkheid (denk aan huiswerk en de inhoud van de boekentas) en verandert vaak ook van omgeving. Spannend! En nu we 14 dagen voor de schoolstart staan, kan je kind al niet meer slapen. Zo help jij bij de voobereiding (en bij het wegnemen van de angsten) in 5 stappen.

1. Boekentas

Hebben jullie nog geen boekentas? Dan is het nu hoog tijd er eentje uit te zoeken. Neem je kind alleen mee naar de winkel - zonder broertjes en zusjes. Op die manier kan je rustig uitleg geven en samen overleggen wat de beste boekentas voor je kind is. Laat je kind uiteindelijk kiezen welke kleur of motieven er op de boekentas horen te staan. Niet jij, maar je kleuter komt in de school - en dat is al zo spannend dat je kind minstens de eigen boekentas leuk mag vinden!

De boekentas verstop je niet na de aankoop, maar stel je duidelijk in de kamer van je kind. Vraag je kind bij bezoek telkens weer of hij zijn boekentas wil tonen.

2. Wandel naar school

Neem de hond, de fiets of een vriendje en maak een wandeling naar de school. Piep door het venster, loop over de speelplaats als dat mogelijk is en hang er gewoon wat rond op ene mooie namiddag. Ben je zelf hier naar school geweest, vertel dan kleine anecdotes.

Vertel je kleuter wat jij het leukst vindt aan deze school en vraag ook naar wat hij leuk vindt.

3. Ga op bezoek bij kinderen uit het eerste leerjaar

Vraag in je buurt wie er in het eerste leerjaar zat van deze school en ga eens op bezoek, of nodig dat kind met zijn moeder uit. Vertel je kleuter op voorhand wat jij graag van dit meisje of deze jongen wil horen, en probeer enkele vragen voor te bereiden met je kleuter.

4. Lees over de schoolstart

Er zijn zoveel leuke boeken over de schoolstart die je voor het slapengaan kan voorlezen aan je kind. Voorlezen geeft zin om zelf te leren lezen en doordat je kind zich vertrouwd voelt met het eerste leerjaar door de verhalen zal het de eerste dagen en week gemakkelijker worden.

Ben je nog geen lid van de plaatselijke bibliotheek? Dan is dit het gepaste moment! Ga samen een namiddag naar de bib, schrijf jullie in en ga gezellig in het leeshoekje boeken voorlezen. Laat je kind zelf ook enkele boeken uitkiezen die jullie willen uitlenen.

5. Talisman

De avond voor het schoolbegin schenk jij je hartendief een kleine talisman; een popje zo groot als een vinger, een armbandje, een plastiek diertje. Vertel je kind over de bijzondere kracht van dit geschenkje; je kind hoeft het maar in de hand te nemen om de moed te voelen die jij je kind geeft. Want elke dag van het schooljaar ben jij met je hart bij je kind, en wens je hen het beste!

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Inti Washi
Gratis kleine Boliviaanse attentie bij vermelding Famidoo....
Mrs. Parker School
op vertoon van Famidookaart korting voor 2de gezinslid voor ...
Belleheide Bowlingcenter
Op elke Vrijdag betaald u 1 spel en de 2 de is gratis....
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo