Alleen op weg naar school?


Met de lente zien we steeds meer kinderen alleen naar school vertrekken - te voet, met de fiets of met het openbaar verkeer. Maar ouders moeten hun kinderen enkele regels leren voor ze de deur uitgaan, zegt de organisatie voor verkeersveiligheid.Als je kind te voet, met de fiets of met de bus alleen naar school vertrekt, heb je als ouder een belangrijke taak. Kinderen moeten immers al vroeg bewust gemaakt worden van verkeersveiligheid; kleine mensen vallen niet altijd op tussen grote auto’s. Het is dan ook erg belangrijk kinderen bewust te maken dat ze zelf goed moeten uitkijken.

Zien en gezien worden in het verkeer

Zien en gezien worden in het verkeer; het is een gouden raad van het BIVV. Al vanaf 3 jaar kan je kinderen bewust maken dat autobestuurders hen mischien niet altijd zien. Net daarom moeten zij goed uitkijken als ze de straat oversteken en mag er niet gespeeld worden op weg naar school.

Is mijn kind met 3 dan oud genoeg om alleen op straat te gaan?

Dat hebben we niet gezegd. Vanaf 3 jaar kan jij kind meenemen tijdens wandelingen op straat en het uitleggen waarom je stopt aan de stoeprand of aan een verkeerslicht. Vanaf zes jaar kan je met oversteekoefeningen starten. Kinderen mogen niet overbeschermd worden. Verkeersveiligheid leer je op straat.

In een uitgebreide brochure van het BIVV kan je oversteekoefeningen vinden en tips hoe je als ouder je kind leert om te gaan met de verkeerssituatie.

Hier zijn alvast enkele tips die we bij Famidoo erg belangrijk vinden:

- Kleed je kind in opvallende kleuren als het de straat op gaat. Autobestuurders hebben het al moeilijk genoeg kinderen tussen al het andere verkeer op straat te zien.

- Stuur je kind nooit te voet naar een winkel of naar school als jullie de weg niet minstens een keer samen gelopen hebben.

- Zorg ervoor dat je kind nooit gehaast is. Wie op tijd naar school vertrekt, hoeft niet te rennen in het verkeer!

Het BIVV of de organisatie voor verkeersveiligheid is in ons land een organisatie om u tegen te zeggen. Met opvallende campagnes en pakkende slogans waren ze al vaker een voorbeeld voor internationale campagnes voor verkeersveiligheid. Check regelmatig hun website. Je vindt er heel wat interessante tips om als ouder met verkeersveiligheid om te gaan en de veiligheid van je kinderen te verbeteren.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Lalali
Ontvang 5€ korting op je bestelling met de code FAMIDO...
Activ Kamp - Sporthotel
Korting van 5% voor groepen vanaf 20 personen of op vertoon ...
Naaicafe Atelier Creatief
Drankje bij naaisessie....
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo