Mijn kind wordt afgeperst


Het fenomeen van afpersing, repetitieve chantage op georganiseerde wijze, kan evenveel vormen aannemen als er afpersers zijn. Je kan wel steeds een mix van diefstal en gepest onderscheiden. Afpersing kan perfect bestreden worden op voorwaarde dat deze tijdig gedetecteerd wordt, en iedereen hiertegen gemobiliseerd wordt.

Merk je de laatste tijd nogal wat veranderingen bij je kind? Hij lacht nauwelijks meer, trekt zich helemaal terug in zichzelf, is angstig, slaapt slecht, wil niet naar school, de schoolresultaten gaan erop achteruit,.... het zijn een heleboel symptomen die je moeten alarmeren.

Het is belangrijk om de situatie goed te begrijpen. Hiervoor zal je eerst en vooral eens goed moeten praten met je kind. Forceer hem niet, en vermijd dat hij zich schuldig voelt. In dit verhaal is hij immers het slachtoffer. Praat er ook over met de leraar of lerares en de directeur/directrice van de school. Samen kunnen jullie de ernst van de situatie beter evalueren. Indien niets verandert, kan je nog steeds een klacht indienen bij de politie.

Leg duidelijk uit aan je kind dat een voorwerp opeisen d.m.v. geweld afpersing is, en dat dit een misdrijf is. Het is essentieel dat je kind begrijpt dat wanneer hij niets zegt dit enkel de afpersers aanmoedigt om opnieuw te beginnen. Hopelijk moedigt dit je kind aan om met andere kameraden erover te praten, die net zoals hij slachtoffer zijn van de afperser.

Waarom juist hij? Er bestaat geen profiel van een type slachtoffer. Afpersers vallen vaak dezelfde personen aan die fysiek of psychologisch zwakker staan dan hem, introvert en geïsoleerd zijn, geen vrienden hebben,...
Ook verschillen zoals etnische herkomst, handicap, bril of beugel, en andere kunnen het onderwerp zijn van pesterijen en zelfs afpersing.

En wat als hij de afperser is?

Vaak is afpersing nogal “besmettelijk”. Net zoals veel jongeren bijvoorbeeld dezelfde jeans dragen om aanvaard te worden door zijn kameraden, kan een gewelddadig gedrag er ook toe bijdragen dat men zich kan integreren in een bepaalde groep.

Zelfs wanneer je kind aan de kant van de agressors staat, loopt hij weldeglijk gevaar. Je kind kan het slachtoffer zijn van druk van anderen, zich slecht in zijn vel voelen of al het zelfvertrouwen verloren hebben... Hierover praten kan de dingen duidelijker maken. Indien nodig kan je nog steeds beroep doen op een psycholoog.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Karpediem
gratis vormpje om thuis mee verder te experimenteren...
Schildpaddencentrum Neder
Korting van 25% op vertoon van Famidookaart...
Parfumerie-Atelier Guy De
GRATIS: een rondleiding per familie op vertoon van Famidooka...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo