Co-ouderschap


Hoewel jullie alles hebben geprobeerd om jullie huwelijk of relatie te redden, is er geen andere uitweg meer dan uit elkaar te gaan. Jullie zullen dan geen partners meer zijn maar jullie zullen wel de ouders blijven van jullie kleine schat.

Je kind (of kinderen) zullen nood blijven hebben aan regelmatig contact met jullie beiden. Bovendien is de kans groot dat julle allebei voor het kind willen blijven zorgen en dat jullie absoluut willen vermijden dat het de dupe wordt van jullie scheiding.

In dat geval lijkt co-ouderschap de beste oplossing. Dankzij dit systeem ziet het kind zijn ouders ongeveer evenveel. Voor jullie kind is dit een fijne situatie, omdat het niet het gevoel heeft dat het tussen jullie moet kiezen. Jullie kindje woont een deel van de tijd bij zijn vader en het andere deel bij zijn moeder. Samen nemen jullie beslissingen over de opvoeding van je kind. Daarbij is het in het belang van je kind dat jullie goed met elkaar omgaan.
Dit systeem vergt evenwel heel wat organisatie en goede wil van de ouders.

Voor een kind van 2 tot 4 jaar, is het raadzaam te kiezen voor maximum 1 week bij de mama en 1 week bij de papa. Op die manier is het kind nooit langer dan een week van een van de ouders gescheiden en heeft het toch de tijd om zijn gewoontes terug te vinden.

Kies samen een school die vanuit de 2 plaatsen makkelijk bereikbaar is. Hetzelfde geldt voor de buitenschoolse activiteiten. Om ervoor te zorgen dat je kind er nog aan uitraakt, is het goed om een kalender te geven waarop je de dagen bij papa in een andere kleur aangeeft dan de dagen bij mama. De dagen die al voorbij zijn, kan je aankruisen. Zo weet je kind op elk moment welke dag het is, wie hem ’s avonds zal komen oppikken, waar hij ’s avonds zal slapen... Je zal zien dat dit eenvoudig middel je kind meer rust zal bieden.

Praktisch gezien is het makkelijk als beide ouders beschikken over een aantal kleren, spelletjes of boeken die thuis blijven en niet wekelijks meeverhuizen. Zo kan je bv. afspeken dat het de kleren die het heeft gedragen voor het vertrek naar de andere ouder een week later weer draagt als het terug is.

De favoriete knuffel daarentegen moet steeds meereizen om je kind op ieder mogelijk moment steun te bieden. Hetzelfde geldt voor eventuele medicatie die je kind nodig heeft. Vergeet dat soort dingen niet wekelijks terug mee te geven.

Als je als ouders verschillende regels in huis hanteert (voor de maaltijden of het slapengaan bijvoorbeeld), hoeft dat voor het kind geen probleem te stellen. Op voorwaarde dat de 2 opvoedingsmethodes niet te ver uit mekaar liggen, zal je kind de verschillen snel aanvaarden en begrijpen. Het had waarschijnlijk al een verschil in aanpak opgemerkt voor de scheiding en zal er zich snel aan kunnen aanpassen.

Als je kind dan toch probeert te onderhandelen met bv. "maar bij papa mag ik dat wel!", antwoord dan eenvoudigweg "ja, dat zou kunnen maar hier gaat dat niet op die manier".

Het co-ouderschap is geen gemakkelijkheidsoplossing of een wondermiddel maar het is wel een optie waarbij beide ouders een hechte band kunnen behouden met hun kinderen. Of het een manier is die in jullie leven past, kunnen jullie enkel samen beslissen...

Als het niet blijkt te werken, kunnen jullie trouwens nog altijd aan de rechter vragen om de regeling aan te passen.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Casino Beringen
U kan de voorstelling bijwonen aan 3.20 EUR mits bestelling ...
BabyBaby Megastore for Ba
10% op vertoon famidookaart . Niet geldig op promoprijzen en...
Kiddy & Junior Classes as
10% korting voor leden van de Famidooclub...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo